05.12.2012.

Reagiranje samoborskog HDZ-a na press konferenciju samoborskog gradonačelnika

Ne lažite: niste bili za povratak Samoborčeka!

Pravu buru reakcija izazvala je tiskovna konferencija samoborskog HDZ-a održana dana 3. prosinca 2012. godine. Aktualna gradska vlast, na čelu s gradonačelnikom Krešom Beljakom, uputila je čitav niz "otrovnih" strelica osvrčući se na temu predmetne tiskovne konferencije, a da istodobno na istoj nitko ni jednom riječju nije spomenuo i komentirao rad gradonačelnika i gradske uprave. Zbog toga ovim putem želimo posebno naglasiti važnost projekta obnove pruge Samobor - Zagreb za grad Samobor i sve njegove građane.

Napominjemo da intencija HDZ-a Grada Samobora nije preuzimanje, ekskluzivnog prava na projekt obnove pruge, već upućivanje poziva svim političkim strankama s područja Grada Samobora da nam se pridruže i podrže spomenuti projekt.

Upravo nas stoga i čude kritike koje dolaze iz HSS-a Grada Samobora na račun gospodina Davora Stiera, saborskog zastupnika HDZ-a, kako imenovani nije glasao za proračun Republike Hrvatske za 2013. godinu a opće je poznato da su saborski zastupnic HDZ-a napustili sjednicu Sabora, pa imenovani nije ni bio prisutan kod izglasavanju proračuna!

S druge strane, poznato je i da je predsjednik HSS-a, gospodin Branko Hrg (kao jedini zastupnik HSS-a u Saboru) glasao PROTIV proračuna na istoj sjednici Sabora. Sukladno tome, nameće se pitanje zbog čega potpredsjednik HSS-a i aktualni gradonačelnik Grada Samobora gospodin Krešo Beljak, proziva HDZ, a ne svog predsjednika, koji je glasao protiv Proračuna.

Ali na stranu politikanstvo, a interesi naših sugrađana prije jeftinih, promašenih napada.

HDZ Grada Samobora smatra da je projekt obnove pruge Samobor – Zagreb odličan projekt za Samobor i za sve njegove gradane i ovim putem ističemo zadovoljstvo što je isti pronašao svoje mjesto, tj. poziciju, u državnom proradunu za 2013. godinu.

Zbog iznimnog značaja tog projekta za naš grad, koristimo priliku da ponovno pozovemo sve političke stranke na području Grada Samobora da nam se pridruže te da u skladu sa svojim mo gućnostima lobiraju za što brži početak radova na izgradnji pruge Samobor - Zagreb.

Na kraju samo podsjećamo da je HDZ Grada Samobora sličan poziv na konsenzus svim političkim strankama uputio i prilikom iznošenja prijedloga za osnivanje tvrtke "Samoborskvi odovod d.o.o.", a kojim smo pokušali riješiti još jedan gorući problem naših sugradana - pitanje vodoopskrbe i odvodnje. Iako je prijedlog za osnivanje tvrtke "Samoborski vodovod d.o.o." vladajuća koalicija odbila, vjerujerno da smo kao grad politički sazreli te da nećemo dopustiti da se isto dogodi i ovom prilikom.

G.O. HDZ-a Samobor Tomislav Masten

05.12.2012.

Samoborski ogranak HSLS-a protiv poskupljenja grijanja

Ako ima za nogomet, mora biti i za grijanje!

HEP-Toplinarstvo je dobilo dopuštenje za poskupljenje grijanja koje će na snagu stupiti već sredinom mjeseca.

Kućanstvima u Samoboru će cijena grijanja poskupjeti za čak do 38,5% dok će od ostalih gradova poskupjeti najmanje u Osijeku, gdje je prosječno poskupljenje 19,2%, u Zagrebu 26%, Sisku 37,4%, Zaprešiću 37,7%, Velikoj Gorici 38,3%.

Razdjelnici topline su se u mnogim zemljama EU pokazali kao bolji način izračuna stvarne potrošnje, umjesto obračuna po kvadraturi, ali ne i u Hrvatskoj radi HEP-ovog načina obračuna i tarifnih modela. Naime, neki građani koji su investirali u kupnju razdjelnika topline cijene preko 2.000 kuna dobili su veće račune grijanja.

Obzirom da na brojku od preko 1000 samoborskih kućanstava, kojima će poskupljenje grijanja od 38% biti udar na životni standard, obraćamo se samoborskoj gradskoj upravi da iznađe neki način da pomogne građanima u subvencioniranju cijene grijanja ili nabavi razdjelnika topline, ako u HEP-u promjene način obračuna cijene grijanja.

Ako u vrijeme krize ima novca da se pomogne nogomet, mora se naći i za grijanje!

Prioriteti su valjda svima jasni.

HSLS Samobor

05.12.2012.

Priopćenje HNS-a u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

Hoćemo duplo više!

Podružnica HNS-a Samobor će podnijeti amandman na prijedlog Proračuna Grada Samobora za 2013., kojim će tražiti povećanje sredstava namijenjenih uklanjanju arhitektonskih barijera s trenutno predviđenih 50.000 kuna na 100.000 kuna.

Iako je riječ o simboličnom iznosu, koji nije ni približno dovoljan da omogući punu mobilnost osoba s invaliditetom (pogotovo najteže skupine), ovim amandmanom želimo potaknuti sve Samoborke i Samoborce da osobnim primjerom doprinesu ukidanju nevidljivih barijera – društvenih, socijalnih, pravnih, političkih...

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se svake godine 3. prosinca na inicijativu Ujedinjenih naroda. Ove godine središnja tema Međunarodnog dana osoba s invaliditetom je: Omogućimo svima jednak pristup svim društvenim sadržajima, što je dobar motiv da preispitamo naš odnos prema problemima koji nam se često čine trivijalnima, dok osobama s invaliditetom predstavljaju ozbiljne zapreke u svakodnevnom životu.

Potpuno uključivanje u zajednicu i podizanje kvalitete života osoba s invaliditetom nije problematika samo jednog ministarstva ili jedne političke stranke, već je podizanje svijesti i podrška uključenosti osoba s invaliditetom obveza sviju nas. U Zagrebačkoj županiji živi preko 32 000 osoba s invaliditetom. Njihove su potrebe sastavni dio našeg društvenog života, kao što su i osobe s invaliditetom ravnopravni sudionici u društvu. Pokažimo svojim primjerom da je doista tako.

HNS Samobor

Napiši pismo

Ne lažite: niste bili za povratak Samoborčeka!

Ako ima za nogomet, mora biti i za grijanje!

Hoćemo duplo više!

Arhiva 2012

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002