08.03.2012.

Otvorena pitanja HSLS-a uz Međunarodni dan žena

Apeliramo na donošenje pozitivnih zakonskih propisa

Uz Međunarodni dan žena koristimo priliku upozoriti javnost kako je vrlo malo od naših zahtjeva koje smo uputili točno godinu dana ranije u praksi zaživjelo, pokrenulo se i uistinu utjecalo na poboljšanje prava i dostojanstva žena.

Od 12 zahtjeva koje smo na prošlogodišnjoj konferenciji za medije uputili tada „vladajućima“ i hrvatskoj javnosti jedini zahtjev koji je nakon izglasavanja ovogodišnjeg proračuna u potpunosti uvažen je značajno povećanje sredstava u preventivnu medicinu.

O pomoći ženama poduzetnicama, funkcioniranju sustava zaštite od obiteljskog nasilja, uvođenju fleksibilnog modela rada, usklađenja rada vrtića s radnim vremenom roditelja, mogućnosti izbora odlaska u mirovinu za žene s 60 ili 65 godina po jednakim uvjetima, povećanje udjela žena (pogotovo nestranačkih) u upravama javnih poduzeća, državnom fondu za kreditiranje školarina nema „ni traga ni glasa“. U jednoj mjeri se sankcionira neisplata plaća ali to je slaba utjeha zaposlenicima koji mjesecima ne primaju plaću ili im godinama nisu uplaćivani doprinosi i porezi. Podsjećamo na tužne sudbine bivših radnica Kamenskog, zaposlenika Jadrankamena, Diokija, Konstruktora....

Našu inicijativu o potrebi uspostavljanja središnjeg registra posvajatelja vidjeli smo u nekim najavama novoustrojenog Ministarstva socijalne politike i mladih no još uvijek nije poznato kada i kako će se ići u izmjene postojeće prakse rada.

Zahtjev HSLS-a oko kojeg smo vodili višemjesečnu kampanju zadnjih nekoliko godina a radi se o izmjeni Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji nazire se skori pozitivni ishod i izrada novog, pravednog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji kojim će se, prema najavama, omogućiti svim parovima u postupku jednaka mogućnost da stvore obitelj i donesu vlastitu odluku o načinu postizanja tog cilja. No, brine nas što je u proračunu za ovu namjenu osigurano manje sredstava u odnosu na prošlu godinu što je nerealno obzirom da je za očekivati da će se smanjiti broj parova koji će pomoć tražiti u inozemstvu.

Apeliramo na sve koji su u poziciji donošenja i provođenja pozitivnih zakonskih propisa da čuju naš glas i provedu ga u djelo a svim ženama čestitamo Međunarodni dan žena kako danas tako i svih 365 dana u godini.

Dr Linda Rossini Gajšak, Potpredsjednica HSLS-a

Napiši pismo

Apeliramo na donošenje pozitivnih zakonskih propisa

Arhiva 2012

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002