17.02.2012.

Mali prilog Fašniku, ali ipak dovoljno ozbiljno

Asvinjoza, bolest ili način života

Stvarnost ili mit ? Kuga 22. stoljeća ili bolesna zajebancija dvojice dokonih političara iz Samobora? Kada su prije nešto više od godinu dana otkriveni prvi simptomi te bolesti, nitko ni slutio nije da će to otkriće, u početku osporavano od medicinske znanosti, potpuno promjeniti pristup modernom stočarstvu, posebno svinjogojstvu te značajno utjecati na promjenu politike Europske unije prema Hrvatskoj, dajući našoj zemlji mogućnost preuzimanja liderstva u toj specifičnoj grani stočarstva. Naime, ubrzo je postalo jasno da je bolest moguće držati pod kontrolom, a onda i kvalitetno liječiti jedino u zemlji u kojoj je i otkrivena. Sveboru i Branku, skromnim političarima, znanstvenicima iz Samobora tako je pripala čast da vijest o otkrivanju bolesti, ali još više o pronalasku lijeka protiv iste, pronesu svijetom i naravno ubrzo se ( doduše, na tuđoj nesreći ) besramno obogate. Dvojica siromašnih ratara su se kasnije klela da su u lokalnoj birtijetini čuli razgovor između dvojice uglednih političara iz kojega je postalo jasno da je Samobor zahvaljujući baš tom otkriću dobio status „ velikoga grada „ Naravno, kako to obično i biva našim junacima, S-u i B-u, nitko nije rekao čak niti hvala. Doduše, oni to nisu ni tražili. Pogled na stanje njihovih računa svaki bi im puta izmamio osmjeh na alkoholom izborana lica. Sada su bili kraljevi i to su jaaako dobro znali, a kraj uspjesima se jošte nije ni nazirao.

Što je asvinjoza, koji su simptomi i kako liječiti tu opaku bolest ?

Od prve sumnje na postojanje bolesti do njezinog konačnog otkrića prošlo je svega nekoliko dana. Vrlo brzo je postalo jasno da se osobe u društvu koje nisu konzumirale meso sa roštilja (u tom konkretnom slučaju), osim što su bile podvrgnute podsmjehu, pa i uvredama, čudno ponašaju. Imale su glatku, gotovo svilenkastu kožu bez bora, bile su vitke i bez grama sala na mjestima gdje bi to čovjek očekivao, nisu kašljale, hripale i po svemu su odavale dojam potpuno zdravih osoba... Ali, avaj...Bio je to samo privid.

Dok pjesma kod osoba koje su konzumirale meso i pile alkohol, nije silazila sa usana, a šala je šalu sustizala kulminirajući u grču smjehotresja, dotle su osobe sklone alternativnom načinu „preživljavanja„ mirno, gotovo samozatajno sjedile u kutu sobe, svjesne da na njih nitko ne obraća pažnju. Sve se otkrilo kada je jedan od dvojice ranije spomenutih znanstvenika iz nekog razloga te večeri jeo samo salatu. Nije to baš lijepo izgledalo, a on sam je bio potpuno izvan „ forme „ Toga časa sve je bilo jasno...

Kada nivo svinjetine u organizmu (krvi) padne na ispod 2 g-mola / mm3 dolazi do tzv. akutnog oblika asvinjoze. Trebalo je hitno reagirati, jer, kako ćemo na primjeru pokazati, ta, akutna faza, vrlo brzo prelazi u kroničnu, a onda vrag šalu uzima.

Simptomi su, dakle: trijeznost, odličan izgled i zadovoljavajuće opće stanje organizma.

Kako liječiti bolest ?

Na početku treba reći da se bolest već danas liječi u potpunosti, a povremena stanja svinjostinencije (period neuzimanja svinjetine) neće značajno utjecati na razvoj bolesti.

Treba ipak reći da je jedino ispravno jesti svaki dan meso, i to, svinjetinu, junetinu ili teletinu, a od pilećeg ili purećeg mesa dozvoljeno je jedino raditi salatu ili pak prilog mesu. Rizici su tada svedeni na minimum. Također je dozvoljeno jesti ribu, ali kao zaštitu treba imati oko vrata ogrlicu od domaće kobase.

Kronična asvinjoza

Kao što smo ranije naveli, kratak je period od akutne do kronične faze bolesti. Iako kod osoba koje su u svrhu eksperimentiranja na tajnoj lokaciji blizu Samobora, bile tretirane i raznim drugim „ najedima „ osim mesa u trajanju od nekoliko sati (a jednom čak cijeli dan) nije došlo do značajnijeg progresa bolesti, s velikom sigurnošću možemo reći da kroničnog oblika asvinjoze, kakvog danas poznaje moderna medicinska znanost, gotovo i nema. Točnije, samo je jedan primjer kada je do toga zaista i došlo. Uostalom, tako je asvinjoza i otkrivena i to već spada u povijest. Ako bi unatoč svemu do najgorega ipak došlo, rješenje je direktno ubrizgavanje 100 %-tne svinjske masti, intravenozno. Ampulice sa pripravkom svinjske masti možete naći u priboru za „ pravu pomoć „ koju svaki registrirani član udruge dobije prilikom upisa.

Gdje se kretati, koje manifestacije posjećivati i s kime se družiti ?

Postoje naravno i preventivni načini borbe protiv asvinjoze. Pored nabrojanoga, a u cilju držanja bolesti pod kontrolom treba naročito paziti na onu, toliko puta zanemarenu socijalnu komponentu. Kao i kod ostalih teških boleština treba paziti gdje i s kime se družimo i ono najvažnije, znati točan popis i termine održavanja manifestacija i raznih drugih ivenata, na kojima možemo sresti ljude sličnih, dakle ispravnih stavova o životu. Da bi vam u tome pomogli, odlučili smo vam navesti popis tih događanja i popis nekih drugih, bratskih udruga sa kojima surađuje „Udruga za prevenciju i borbu protiv asvinjoze„

Events:

„Stara pederčina party“ (Samobor, prosinac svake godine)

„Dani pristalih muškaraca“ (Samobor, svibanj svake godine)

„Za Dom !... Spermij !“ (Samobor, srpanj svake godine)

„Frutti di kotec“, festival nezdrave, ali fine hrane (u osnivanju)

Udruge:

„We drink anything assocciattion“ (sa svojim udrugama, kćerima)

Svebor i Branko

Napiši pismo

Asvinjoza, bolest ili način života

Arhiva 2012

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002