23.01.2012.

Mali pregled aktualnih zbivanja i prognoze koje idu uz to

A zašto ste glasali za taj zajeb?

2011 05 02 zvonimir hodak Kad se poput Tarzana počnemo lupati o prsa i počnemo urlikati o našem velikom hrvatstvu, duboko u sebi počet ćemo razmišljati tko bi nam mogao biti novi zaštitinik i gospodar. Naravno, kad se jednog dana probudimo od EU hipnoze, više nećemo imati u vlasništvu niti jednu banku, nijednu osiguravajuću kuću, MOL će biti 100-postotni vlasnik INE, nad pitkom vodom koncesiju će imati UAE...

Dok pišem ovu kolumnu cijenjeni građani RH glasovali su na referendumu za ulazak u EU. Malo je nezgodna koincidencija što u isto vrijeme kad su građani oduševljeno usmjerili HR prema Europi pada i datum jednog drugog povijesnog dana, a to je 20 godina od službenog priznanja RH. Puno smo krvi prolili da izađemo iz jedne zajednice u kojoj su nas 70 godina držali za gušu i čvrsto stiskali da bi sada ovako ležerno ušli u drugu zajednicu koja se inače trese uzduž i poprijeko.

1918. godine mogli smo birati i zna se što smo izabrali i kako smo prošli. 1945. godine mogli smo birati između jama u sjevernoj Hrvatskoj i Sloveniji i sretne zajednice bratskih naroda. 2012. godine opet smo u poziciji da biramo i opet smo izabrali međunarodnu zajednicu kojoj se divimo, koje se bojimo i u kojoj ćemo po običaju opet ponosno ispoljavati svoj poltronski, kmetski mentalitet. Ali nakon godinu dvije po starom dobrom običaju počet ćemo demonstrirati i tvrditi da smo izigrani, prevareni i da su nas u tu asocijaciju na prevaru gurnuli crveni ili crni.

Mi Hrvati!

Kad se poput Tarzana počnemo lupati o prsa i počnemo urlikati o našem velikom hrvatstvu, duboko u sebi počet ćemo razmišljati tko bi nam mogao biti novi zaštitinik i gospodar. Naravno, kad se jednog dana probudimo od EU hipnoze, više nećemo imati u vlasništvu niti jednu banku, nijednu osiguravajuću kuću, MOL će biti 100-postotni vlasnik INE, nad pitkom vodom koncesiju će imati UAE, a za HEP ćemo se boriti da novi vlasnik ne stekne 75% dionica jer bi nas to moglo dovesti u poziciju da postanemo država bez struje i vode. Norvežani se npr. nikada nisu tako busali o prsa i derali se na nogometnim utakmicama „MI HRVATI“.

Ali su zato između EU raja i bakalara, lososa i nafte u Sjevernom moru izabrali bakalar, naftu i losos. Euro idioti će odmah skočiti i sa sažaljivim smiješkom tvrditi da mi nemamo Sjeverno more i analogno tome ni bakalar, losos ni naftu. Ali zato imamo more s kojim se nijedno more na svijetu ne može mjeriti, imamo prirodne izvore pitke vode i plina, imamo Slavoniju koja godišnje može prehraniti oko 20 milijuna ljudi, imamo lovišta, otoke, šume, imamo prokleti kompleks još od kralja Zvonimira po kojem uvijek cijenimo tuđe, a po svojem lagano pljuckamo. No dobro.

Kad jednog dana veselo i ponosno izađemo na ulice kao što to sada rade Grci, Talijani, Rumunji, Španjolci, Portugalci i Irci, a sve više i Slovenci, barem mi nitko neće moći bijesno skresati u lice i reći, a zašto ste glasali za taj zajeb. Ako pak nekim čudom Hrvatska procvjeta i Lijepom našom poteče med i mlijeko osobno ću se posipati kantom pepela po glavi, a svoj McBook ću usitniti i pojesti.

Jedina prava šansa da Hrvatska ipak uspije u EU sastoji se u tome što sam ja nažalost čitav život očajno loš prognozer, s druge strane kad znamo kakve je sreće inače Hrvatska bojim se da ću izuzetno ovaj puta i ja pogoditi.

No štogod bilo neće biti sudnji dan.

Albert Camus je napisao: „Ne čekaj sudnji dan, svaki je dan sudnji“

Nesuđena Margaret Thatcher

Do sredine ove godine imat ćemo novo ili staro vodstvo HDZ-a, stranke koja je stvorila državu, obranila državu, ali je po svemu sudeći izgleda i opljačkala državu. HDZ je nadalje stranka koja ima raritetnu predsjednicu koja nikada u svojoj karijeri na personalnoj osnovi nije dobila izbore. Kad je u jednom trenutku prije dvije godine iz strane izbacila „Dragog Ivu“, 72% anketiranih Hrvata pružilo joj je bezrezervnu podršku. I to je bio povijesni trenutak njezine političke karijere jer bi svaki i ispodprosječni političar u tom trenutku znao da treba odmah provesti unutarstranačke izbore i zatim zakazati izvanredne parlamentarne izbore i to bi bilo to. Hrvati bi danas imali svoju inačicu Margaret Thatcher. No Jadranka je u tom trentuku bila sigurna da ima puno važnijeg posla. Nije bilo lako svaki dan izabrati novi broš, dogovarati s Miloradom Pupovcem novu SAO Krajinu u Istočnoj Slavoniji, fascinirati naciju prekrasnom romantičnom pričom s Pahorom i sličnim tričarijama.

I tako zapetljanoj u niz banalnosti vrijeme joj je prošlo i danas je dočekala da je HDZ na izborima u Slavoniji dobio 16% glasova. Pazite, u Slavoniji, koja je prošla najgora ratna razaranja i koja je slamku spasa u najgorim trenucima uvijek vidjela u HDZ-u. I što sad?

Došlo se dotle da je današnji HDZ sa sadašnjim vodstvom najveća nada i uzdanica SDP-a. U SDP-u smatraju da je za njih najbolja varijanta da predsjednica stranke i dalje treba ostati Jadranka Kosor jer dok ona vodi ovaj HDZ, SDP ni slučajno ne može izgubiti izbore, a kad za četiri godine HDZ opet popuši od SDP-a, onda ni novo vodstvo koje će morati zamijeniti sadašnje više neće moći pomoći.

Kola će nezaustavljivo početi kliziti nizbrdo, a kako su HDZ-u sada okrenuli leđa Slavonci, tako će im i za četiri godine okrenut leđa i Ličani i Dalmatinci. I talijanski socijalisti i demokršćani godinama su bili uvjereni da su vječni, 45 godina nisu imali pravu konkurenciju, i gdje su sad? Na karti političkih stranaka u Italiji uzalud ćete ih tražiti. Problem ovog HDZ-a je njegova oktroirana predsjednica. S demokratskim kodom koji je donijela iz partijske škole u Kumrovcu ostala je iznenađena i uvrijeđena na samu pomisao da bi se još netko osim nje mogao kandidirati za čelno mjesto u stranci. Bijesno je poručila da će je svaki kandidat koji želi biti predsjednik stranke morati osobno pogledati u oči.

Vladimir Šeks je hrvatski Leo Messi

Nisam siguran da su joj zavodljivo treptali očima Milinović, Karamarko, Milošević i najnoviji kandidat dr. Drago Prgomet. Kad smo već kod Prgometa, evidentno je da doktor ima besprijekornu biografiju. Čitav rat je bio na bojištu, dva puta ranjavan, diplomirao i doktorirao medicinu u Zagrebu, profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i Osijeku.

No već kruže glasovi da je dr. Prgomet trojanski konj legendarnog demokrata Vladimira Šeksa koji je također doktorirao na dva opća Sabora HDZ-a 2000. i 2003. godine na temu kako otvoreno prevariti političke protivnike. Doduše sada više nema Glavaša i Borboša pa bi metode mogle biti suptilnije i sofisticiranije, ali rezultat bi morao biti isti.

Leo Messi je nedavno po treći puta izabran za najboljeg nogometaša svijeta. Ako Vladimir Šeks i treći put zaredom prevede žedne preko vode protukandidate za predsjednika stranke Jadranke Kosor, onda je on hrvatski Leo Messi. Šeki može odmah početi tražiti od izbornika Bilića da ga povede na Europsko prvenstvo u Poljsku. Ako je pak priča da iza Prgometa stoji Šeks uobičajeni hrvatski politički trač, onda bi on bio vrlo ozbiljan kandidat za šefa stranke, biografija mu je bolja od bilo koga drugoga, a o Jadranki Kosor da i ne govorimo. Dobro je Večernji list napisao da je dr. Prgomet favorit iz sjene, no glavni problem je upravo ta sjena. Tko sve iza doktora čuči u njoj? Ako tu čuči Šeks, onda je tu i Jadranka pa to odmah postaje priča za jedan dan.

Ako pak u prvi plan izbije Domagoj Milošević, tada će živnuti naši dragi ljevičari Hedl, Kuljiš i Butković jer će im to biti evidentan dokaz da su bili u pravu kad su pisali da je Tuđamn šurovao i sve dogovorio s Miloševićem. Evo sad i Miloševićeva reinkarnacija dolazi na čelo HDZ-a, a predsjednik države imat će opet priliku odlikovati Dragu Hedla, ovaj put za dalekovidnost. Još ako bi ga nakon ovog odlikovanja mogao poslati na rad u tvornicu dalekozora, to bi bio pravi potez.

Tko je kasnio u barake?

Iz samog HDZ-a dolaze glasine da je Miloševićeva najveća mana što je tek nedavno ušao u HDZ. Nitko se ne pita koliko je Milošević imao godina kad je Tuđman HDZ osnivao, pošto je u to vrijeme bio maturant, vjerovatno je morao osnovati maturantski HDZ u svom razredu da bi se danas mogao ravnopravno s Jadrankom Kosor boriti za sam vrh stranke. Jadranka Kosor je stara HDZ-ovka koja i danas misli da se HDZ osnivao u barakama na Jarunu iako su barake bile na Savskoj cesti, a na Jarunu restoran, to zna čak novopečeni HDZ-ovac Milošević, ali naša oktorirana predsjednica ne zna.

Domagoj Milošević je isto kao i dr. Prgomet diplomirao na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, bio je jedno vrijeme i moj klijent. Impresionirao me svojim smislom za biznis, jasnim stavovima oko strategije i taktike u poslovnim planovima i evidentno je da je uspio. Ako on dođe na čelo stranke neće sigurno krasti jer je već danas najbogatiji HDZ-ovac, a sve je po mojim saznanjima stekao vlastitim sposobnostima i poslovnim talentom. Al' što ćemo kad se 1989. godine nije našao u pravo vrijeme na barakama na Savskoj cesti, doduše, nije ni Jadranka.

Ona je u to vrijeme još bila član Centralnog komiteta SKH. Kako se kolokvijalno kaže, da su danas crveni na vlasti, to bi ujedno trebalo biti velika Jadrankina prednost jer su faktično na vlast došli njezini pa joj članstvo u Centralnom komitetu SKH može pribaviti mnoge simpatije u SDP-u. Moj Ličanin Milinović i „špijunčina“ Karamarko po moj se procjeni moraju odlučiti koga će podržati, Jadranku ili Miloševića. A možda i dr. Prgometa, ako nije lažnjak.

O tome će ovisiti njihova pozicija nakon izbora jer ako pobijedi Jadranka, ona i željezni demokrat Vladimir Šeks temeljito će pročisti Augijeve štale u HDZ-u pa će voda s ostalim izmetom odnijeti i njezine oponente za predsjednika stranke.

Nada je san budnih

HDZ je od 1998. godine na ovamo uvijek imao samo jednog vođu. To je na sreću Hrvata prvih 10 godina bio mrki i konzekventni dr. Franjo Tuđman koji je kriv za epidemiju čireva na želucu ljevičarske novinarske falange. Ljevičari i danas obožavaju dragog druga Tita, a s druge strane Tuđmanu nikako ne mogu oprostiti što je bio Titov general i što je jednostavno jednog dana progledao.

Drugi vođa HDZ-a od 2000. godine postao je ni kriv ni dužan čovjek koji se kroz čitav rat isticao kao zamjenik ministra vanjskih poslova, ministar vanjskih poslova pak postao je poznat po legendarnoj rečenici: „Pola meni, pola tebi i pola Bagi“, što samo po sebi znači da je njegov zamjenik imao od koga učiti o vrhunskom biznisu. Izgleda da je najveća Tuđmanova greška bila što u 10 godina nije prepoznao kako talentiranog zamjenika ima njegov ministar vanjskih poslova. No kad se Sanader uz pomoć Glavaša, Šeksa i Borbaša dočepao vlasti, svima je pokazao kakvi se talenti kriju u njemu, bio je predsjednik HDZ-a i predsjednik Vlade i generalni menadžer stranke i pri tome odmah pokazao izuzetan talent u prepoznavanju vrijednih i lojalnih suradnika. Pa je tako jednog dana prepoznao Jadranku Kosor kao osobito lojalan kadar. Kako se lojalna Jadranka odužila, to je već svima poznata ljubavna priča s dramatičnim završetkom.

U svakom slučaju, današnji HDZ ima jednu jedinu priliku da afirmira svoj pridjev „demokratski“ - samo ako uspije na vrh stranke dovesti potpuno novu garnituru. Traže se mladi, uspješni i neopterećeni ljudi koji će zamijeniti one koji se od 90-te godine pa do danas smucaju kroz stranku i od kojih niste mogli čuti niti jedan jedini glas kada je 2000. godine počela tzv. detuđmanizacija koju je u stranci provodio Sanader, a izvan stranke njegov prijatelj Stipe Mesić. Ti šutljivi HDZ-ovci, kako bi rekli Dalmatinci, mučali su, a danas bi mucali o demokraciji i dijelili stručne procjene tko bi trebao biti novi predsjednik stranke, kako bi ga odmah mogli obožavati i diviti mu se.

Nama koji uvijek vozimo desno preostaje samo nada da će HDZ-ovi dinosaurusi napokon nestati sa scene.

Još je Aristotel rekao: „Nada je san budnih.“

Zvonimir Hodak

Napiši pismo

A zašto ste glasali za taj zajeb?

Arhiva 2012

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002