05.12.2009.

Pismo biskupu Srakiću

Vratite imovinu i novac koji ste dobili od bivših komunista!

Predsjedniče Hrvatske biskupske konferencije, zahvaljujući tijelu kojim predsjedate, ovih se dana mediji ponovno bave strahom od povampirenja komunizma, strahom koji kipti iz vašeg naputka za uporabu predsjedničkih kandidata. Stoji tako u poruci HBK u povodu predsjedničkih izbora da je “vrlo važno da budući predsjednik Republike ne samo nedvosmisleno zastupa osudu zločina fašizma, nacizma i komunizma, nego da se na osobit način založi za osvjetljavanje nedjela komunističkog režima kao što su to učinile zemlje članice Europske unije”.

Tvrdite u poruci-naputku da se poželjni budući predsjednik mora zdušno zalagati “za otklanjanje suvremenoga hrvatskoga društva od naslijeđa komunističke ideologije koja se još uvijek želi prikazati u dopadljivu svjetlu, iako iz toga razdoblja naše društvo nosi nezacijeljene rane i sjeme mnogih teškoća”.

Predsjedniče HBK, vaša se biskupska družba i najnovijim pismenom potvrđuje kao lučonoša nostalgije za komunizmom.

Da nije bilo komunizma, ne bi bilo ni straha od njegova povampirenja; bez straha od uskrsnuća egalitarne ideologije, vi, hrvatski biskupi, izgubili biste omiljenu temu, a bez vaše omiljene teme u prvom bi planu bili ozbiljni problemi. Harač, industrija ratnih zločina, korupcijske afere i ostale stečevine nacionalne revolucije gdjekad vas uspiju izgurati iz medijskog žarišta, ali tu ste vi, vaš licemjerni odnos prema stratištima, vaši isfabricirani strahovi od crvenoga zla.

Otkako je komunizam plebiscitarno upokojen, na ovim se prostorima nastanilo još jedno totalitarno zlo, ono nacionalističko. Pročitajte, recimo, novinske izvještaje s Međunarodne konferencije o Zakonu o suzbijanju diskriminacije, održane u Dubrovniku minuloga tjedna, pa ćete vidjeti da je kao glavni problem u Hrvatskoj navedena etnička diskriminacija.

U vašim filipikama o tome nema ništa. Ili, sjednite, predsjedniče Hrvatske biskupske konferencije, u neko od dostupnih vam vozila, pa se provezite, recimo, zadarskim zaleđem ili, pak, u nedalekoj Bosni i Hercegovini pohodite krajeve koje su nekoć naseljavali i vaši vjernici.

Obiđite asfalt preoran tenkovskim gusjenicama, prorešetane zidine mrtvih kuća u kojima danas umjesto vaših (ili tuđih) vjernika i ateista raste vegetacija, da vidite što su nezacijeljene rane zla o kojemu šutite i kakav je plod dalo njegovo sjeme. No, vi to nećete uraditi, jer vaš antikomunizam nije izraz prosvijećenog antitotalitarizma zgađenog nad svakim poretkom u čijoj su bilanci logori, nego je makartističkoga duha, u ruci mu je Malleus Maleficarum, vaš antikomunizam barem je jednako totalitaran kao i objekt vaše mržnje.

Predsjedniče Hrvatske biskupske konferencije, prema nedemantiranim medijskim napisima, Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, ušao je u krug vaših omiljenih predsjedničkih kandidata nakon što je Crkvi u Hrvata donirao milijune i milijune gradskih, dakle proračunskih kuna.

Donirao je Bandić tri milijuna kuna za obnovu zagrebačke katedrale, 350 tisuća kuna Šibenskoj biskupiji, 200 tisuća kuna Zagrebačkoj nadbiskupiji, 200 tisuća kuna Župi sv. Petra i Pavla za obnovu krovišta pa 170 tisuća kuna Zadarskoj nadbiskupiji...

Donirao je Bandić još stotine tisuća tuđeg novca Crkvi za najam koncertnih dvorana, postavljanje orgulja, financirao je čak i nekakve crkvene Dane zahvale i zajedništva.

Prema biografiji objavljenoj na njegovoj internetskoj stranici, Milan Bandić bio je dugogodišnji “stručno-politički radnik za ONO i DSZ” pri Općinskom komitetu Saveza komunista na Peščenici.

Bandić dalje piše: “Kada se raspala Jugoslavija, nisam za njom plakao, a kad je SKH pao na najniže grane, nisam iz njega izašao”... Bandić je ušao u SDP, stranku-sljednicu Saveza komunista i stranku koja godinama vlada gradom Zagrebom i dok je bio njezin član velikodušno vas je darivao.

Niste odbili. Uostalom, niste odbili i ne odbijate novac kojim vas državnom silom iz proračuna dotiraju bivši komunisti, ateisti, agnostici, žene koje su abortirale, homoseksualci i ostali kojima zagorčavate život u pauzama lova na komuniste.

Stoga, danas kada pozivate na obračun s ostacima komunizma, vratite sve što su vam darovali nekadašnji komunisti, dugogodišnji društvenopolitički radnici, pokažite barem da je vaš antikomunizam idealistički, a ne interesni, da oprost od grijeha komunizma ne prodajete za kune ili eure, da ste uzimali novac iz ruku bivših komunista u trenucima halapljivosti, da ste spoznali pogrešku te da ćete vratiti sve, do zadnjega novčića.

Ograničite štetnost svoga djelovanja na duhovnu sferu, nestanite iz materijalne.

Vladimir Matijanić

05.12.2009.

O mogućnostima poboljšice života u Svetoj Nedelji

Kako do Grada kao urbane sredine

Poštovani gosopodine gradonačelniče, poštovana gosppodo vijećnici, Grada Sveta Nedelja,

u svoje ime, a vjerujem i u ime većine stanovnika centra Grada Svete Nedelje, sa ciljem razvoja Grada kao urbane sredine želim ukazati na nedostatke i pojave koje ne priliče sredini koja želi biti urbana, te tražim da se poduzmu koraci na njihovom otklanjanju. Naime, naselje gradom ne čini samo broj stanovnika nego, prije svega, kultura urbane sredine. Stoga vjerujem da ćete ovo pismo prihvatiti kao pismo dobre namjere s ciljem unapređenja i obogaćenja sredine u kojoj i s kojom živimo.

Dakle, želim ukazati na slijedeće:

1. Centru Grada neprilično je okupljanje, vikanje, pjevanje i opijanje neovisno o dobu dana, poglavito nakon redovnog radnog vremena i duboko iza ponoći, ugostiteljskih objekata. To je grubo kršenje javnog reda i mira, ometanje tuđeg životnog prostora, rada i mira. Ovdje posebno ističem ometanje u poslovnom komuniciranju pri čemu se ne može voditi normalna knverzacija zbog „urlikanja“ pojedinaca koje ne može spriječiti niti uobičajena zvučne izolacija. Stoga molim da se poduzmu odgovarajuće mjere i sankcije kako bi se spriječilo ovo vandalsko, agresivno i neogdovorno ponašanje. Posebno ističem da ovo traje već dvije godine.

Trg je ogledalo urbane sredine stoga bi, svakako, trebalo spriječiti nedogovoran odnos prema javnom dobru, poput prisvajanja klupa. Tako mesnica, loto i kaldionice imaju "vlastiitu" klupu za odmor djelatnika, dok iste u večernjim i noćnim satima služe za aktivan odmor "umornih" posjetitelja ugostiteljskih objekta.

3. Novouređeni trg investicija je koju treba čuvati. Zato svakako treba uvesti reda među agresivne stanare, vozače motocikla i vozila koji sva češće, jer nisu sankcionirani, parkiraju gdje žele i voze se po samom trgu. U početku rjeđe, a sad se očito podrazumijeva da je to dopušteno i stoga normalna pojava. Tako pojedini vozači već imaju vlastito prakirno mjesto na nedopuštenom prostoru. Komunalni redari Zagreba zarade svoju plaću, a svetonedeljski?

Stanovnik "grada"

Napiši pismo

Vratite imovinu i novac koji ste dobili od bivših komunista!

Kako do Grada kao urbane sredine

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002