14.08.2009.

Poduzmite nešto

Probajte ovo

http://safebrowsing.clients.google.com/safebrowsing/diagnostic?client=Firefox&hl=en-US&site=http://www.samoborskiglasnik.net/

Ajde poduzmite nešto

14.08.2009.

Zašto izvorska voda u Bregani nije za piće?

Nije ni za gemišt!

Prije nekoliko dana su na izvorima u Podvrhu i u blizini igrališta NK Bregana postavljene ploče s natpisom "VODA NIJE ZA PIĆE". Je li netko upućen o čemu se radi?

znatiželjni

14.08.2009.

Kopa, se ruši i gradi

Jel' to itko zna?

Zašto se kopa , ruši , gradi Ulica Grič? Tko zna ?

grk

14.08.2009.

Razmišljanje povodom najnovijeg burkanja hrvatske javnosti

Kome smetaju križevi

Laička ili sekularna država - što je to?

Ovih su dana neki hrvatski politički čimbenici podsjetili hrvatsku javnost da je Hrvatska laička, odnosno sekularna država, pa bi prema tome iz javnih ustanova trebalo izbaciti križeve. Tim povodom dobro je podsjetiti hrvatsku javnost što je to u stvari laička ili sekularna država. To je politička stvarnost nastala Francuskim prevratom krajem 18. stoljeća. Do tada su naime crkveni dostojanstvenici, kao što su biskupi, kanonici i opati, po samoj svojoj službi bili članovi državnih parlamenata, a u Hrvatskoj su oni bili članovi Sabora po svojoj službi (tzv. virilni članovi) sve do 1848. godine. Nakon te godine, pojedini biskupi i kanonici bili su također članovi Sabora, ali ne više po svojoj crkvenoj službi, već na temelju provedenoga izbora. Dakle, bit laičke ili sekularne države u našoj europskoj uljudbi sastoji se u tome da Crkva kao ustanova, odnosno njezini pojedini službenici ne mogu obnašati političku službu samim time što su istaknuti crkveni službenici. I to je to.

Kad nas danas netko podsjeća da smo laička ili sekularna država, onda taj netko želi današnjem društvu nametnuti nešto mnogo više. Taj netko (bilo to predsjednik države ili pojedini političar) želi zapriječiti očitovanje osobnog odnosa pojedinca prema nekim vrijednostima i svetinjama. Za kršćane i mnoge druge ljude, križ je svetinja, ali on je i izraz osobnoga stava prema životnim pitanjima koja nastoji riješiti poput Isusa Krista, dakle žrtvom, radom i osobnim zalaganjem, a ne manipulacijama, zlouporabama i prijevarama. Ako je netko u svoj uredski prostor stavio križ, bilo na stol, bilo na zid, taj se tim križem očituje da želi rješavati životna pitanja poput Isusa Krista. To nema nikakve veze s miješanjem Crkve u službenu politiku. To je čisto osobni stav svakog pojedinca.

Želi li netko pozivom na laičnost države ugušiti izražavanje osobnih stavova, pa i vrijednosnih sudova?!? Čini mi se da, da! Ali samo vjernika, posebno katolika. Stoga se pitam, zašto se ta "laičnost" odnosi samo na katolike. Ako netko smatra da bi se načelom (bolje rečeno, parolom) laičnosti trebalo urediti naše hrvatsko društvo (kao da to nije već 1848. godine učinjeno!), onda bi se to načelo trebalo odnositi na sve pojedince i na sve skupine ljudi. Tada nitko ne bi smio u državi izražavati svoje osobne stavove i vrijednosne sudove, osim valjda nekog "velikog brata", bolje rečeno diktatora ili totalitarca, poput onih nesretnih Hitlera, Musolinija, Staljina i Broza. Ti najnegativniji likovi nedavne europske prošlosti nisu laičnost države shvatili u odvojenosti Crkve kao ustanove od državne vlasti, već u nijekanju svih vjerničkih, političkih i drugih osobnih stavova i izbora svojih vlastitih sunarodnjaka, pa su time prouzročili najgrublje kršenje osnovnih ljudskih prava nad milijunima ljudi.

Križevi u službenim prostorijama, što bi trebalo biti sporno za zagovaratelje "totalitarne laičnosti" (ali samo u odnosu prema vjernicima katolicima), nisu izvješeni na zahtjev Crkve ili crkvenih službenika, već su oni tamo po izboru onih koji u tim prostorijama rade. Oni su izraz njihovog pozitivnoga životnog opredjeljenja, koje nijednom zdravom i normalnom čovjeku ne bi trebalo smetati. Oni mogu smetati samo zlobnima i razarajućim ljudima. Trebaju li takvi biti mjerilo hrvatskom društvu?!? Pa nazivali se oni i "svetom" riječju kao što je "manjina", hrvatska većina ne bi smjela popustiti u tom pitanju toj manjini, jer ćemo se tada umočiti u vodama totalitarizma.

Ako bi netko htio zabraniti križeve u službenim prostorijama, tada bi valjda dosljedno trebalo zabraniti državnim službenicima da na svojim uredskim stolovima ne smiju više držati sliku svoje supruge ili supruga ili sliku djece. Tada će trebali zabraniti, npr. predsjednici Vlade ili pojedinoj saborskoj zastupnici da ne nosi križ na lančiću oko svoga rata, prije svega jer su one službene osobe, a osobito kada ulaze u državne zgrade, u Vladu ili u Sabor. Kamo će nas to dovesti?!? Odgovor je jasan: u totalitarizam, koji su europljani XX. stoljeća već jednom proživjeli, u različitim izdanjima i bojama.

Stjepan Razum

14.08.2009.

Zeleno risanje i crveni mašleki

Nek nas obavijeste i nek nas ne hebu!

Došel sam iz GO i zatekla me je neka zelena risarija pred hižom na prilazu kak i neki crveni mašlek zvezan na plotu.

Pital sam susede kaj je to no nitko mi nije mogel reći ništ konkretno. Vozim se prema gornjem kraju, kad tam i mašleki na živici i risarija na cesti.

Pitam se sad, a kaj i zakaj je to. Kaj da napravim z mašlekom na plotu ?

Mislim si ak već neko želi nekaj mijenjat, zakaj mi ne baciju obavijest v kaslić da znam budu li prekopavali ili kaj ?Ovak sam skinul mašlek a risariju bum spral sa prilaza pa nek se hebu.

U principu nemam ništ protiv da neko nekaj dela u gradu, ali nek nas obavijesti.

Mašleki i risarije

14.08.2009.

Pismo iz kraj gdje žive guske u magli

U Hrastini asfalt do koljena

Zašto se u Hrastini postavlja pločnik u Petrovoj ulici kada bi prioritet trebao biti asfaltiranje sporednih ulica.Ostalo je par ulica gdje je blato do koljena,ogromne rupe i nesnosna prašina ljeti.

Možda je slučajnost što u Petrovoj ulici živi predsjednik mjesne zajednice VLAHOVIĆ kojem nije dovoljan asfalt nego treba i šetnicu pa je njemu po logici to prioritet !Ovo je vrlo jadno i pokvareno.

Vlahoviću hvala što smo glasali za tebe tako nam i terba kad smo guske u magli.

sonja

Napiši pismo

Probajte ovo

Nije ni za gemišt!

Jel' to itko zna?

Kome smetaju križevi

Nek nas obavijeste i nek nas ne hebu!

U Hrastini asfalt do koljena

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002