05.04.2006.

Samoborska salamijada izazvala je pozornost i u Kanadi

Dida traži recept za "somericu"!

Postovana gospodo,

sasma slucajno sam na internetu, na vasem web site naisao na vasu adresu i napis o samoborskoj salamijadi.

Zivim u inozemstvu vec gotovo 40 godina pa bas i nisam siguran da li je moj hrvatski up to standard sadasnjeg nacina govora. Vas razgovor sa Dr. Sc. Viducem ma je ponukao da vas ili gosp. doctora zamolim za uslugu.

Zelio bih napraviti domacu salamu pa bih zamolio ako bi mi magli poslati recepturu za salame, s uputama koje i kakovo meso uzeti i na koji nacin sve to napraviti u kucnoj radinosti. Da li ce to biti za samoborsku salamu ili neku drugu, meni nije vazno.

Znate, tamo daleko, daleko prije nego sam posao u svijet, vrlo sam volio takozvanu salamu SOMERICU. Ne znam da li bih je mogao napraviti kod kuce.

Gospodine doctore bio bih vam od srca zahvalan ako bi nasli toliko vremena da mi udovoljite zelji.

Mnogo hvala unaprijed.

Srdacni pozdrav.

Dida

Vaše smo pismo proslijedili onima koji znaju više od nas.

Pozdravljamo Vas.

Urednik

05.04.2006.

Nakon našeg odgovora Dida nam se opet javio i napisao nešto više o sebi

Evo, to sam ja!

Ponajprije da Vam se iz sveg srca zahvalim na tako brzom odgovoru. Zaista lijepo od Vas i cestitam Vam na korektnosti.

S obzirom da ste mi odgovorili tako brzo, zelio bih se predstaviti u nekoliko rijeci. Zadnjih sesnaestak godina zivim u Kanadi. Prije toga sam obisao gotovo pola zemaljske kugle, od Indonezije i Vietnama (nisam bio americki pas) pa do Jamerike. Sada sam u penziji, a i zbog bolesti ne mogu vise na put.

Hobi su mi kobasice i salama. Ja toga ne mogu jesti zbog bolesti, ali imam petero unucadi, a oni vole kad im Dida nesto napravi. Da se moj otac probudi i cuje da ja trazim recept za salamu okrenuo bi se ne tri, vec pet puta u grobu, jer on je bio izvrstan mesar i kobasicar od zanata. Koliko puta me je zvao da mi pokaze kako se to radi, a ja, naravno, mlada pa luda glava - nije me to zanimalo.

Sjecam se da je radio izvrsnu SOMERICU salamu te safalade. Ne znam da li toga jos ima doma i da li mladi narastaji znaju sto je to safalada.

Ja bih Vas najljepse zamolio da, ako bi to bilo moguce, da pitate kojeg starijeg majstora ako bi mi zelio reci tocno kako da napravim tu salamu i te safalade kod kuce. Zanima me koliko tocno grama na kilogram treba uzeti mirodija, koje te kako izmijesati.

Sjecam se da je otac tu ljetnu salamu grijao iznad otvorene vatre. Zvao je to selhanje, ne znam zna li tko jos taj izraz.

Kao sto rekoh, zivim vani gotovo 40 godina, no jos uvijek nisam zaboravio odakle sam potekao kao ni rodni mi jezik.

Bio bih vrlo zahvalan ako bi mi netko mogao i htjeo pomoci.

Uz najljepse pozdrave

Vas Dida

Napiši pismo

Dida traži recept za "somericu"!

Evo, to sam ja!

Arhiva 2006

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002