12.11.2004.

Još o spomeniku Sudniku

Koji su pak sad to "stručnjaci"?

Poštovano uredništvo,

Pročitavši u posljednjem broju Glasnika članak "Struka" protiv Sudnika ispred Nebija i, uz sav vaš hvalevrijedan komentar, ostao sam duboko razočaran i žalostan. Ne zato jer se neće realizirati jedna od inicijativa Liberalne stranke za uređenje javnih prometnih površina, iako je na Gradskom poglavarstvu ta ideja prihvaćena, već zato što se u našem gradu događaju stvari o kojima zaista istinski zaštitari i prometni stručnjaci imaju što reći. Zato bih molio cijenjeno uredništvo, ako ikako možete doći do punih imena i funkcija „prometnih stručnjaka“ i „zaštitara“ (vi ih spominjete pod navodnim znakovima) koji se protive ovoj inicijativi, da ih javno objavite, kako bi građani našega grada znali tko im odlučuje o "uređenju" površina po kojima se svakodnevno kreću.

No, ja bih se najprije osvrnuo na potrebu uređenja površine kolnika ispred kuće gospodina Sudnika, odnosno slastičarnice Nebi. Ovom inicijativom ne daje se samo počast zaslužnom građaninu i doživotnom počasnom gradonačelniku podizanjem spomenika ispred njegove kuće, što je svojim radom zasigurno zaslužio, već se koristi prilika za neophodno uređenje i oplemenjivanje dijela gradskih površina na prilazu centralnom gradskom trgu.

Dakle, ovom inicijativom predlaže se da se na relativno velikoj i neprimjereno uređenoj prometnoj površini izgradnjom uzdignutog otoka s podizanjem spomenika, fizički odvoje prometni tokovi sukladno postojećem prometnom režimu. Predviđene širine prometnih trakova određene su prema tehničkim normativima i iznose 5 metara. To je čak više nego su vozni trakovi u Zagrebu na početku Mesničke ulice, kod spomenika fra Andriji Kačiću. Napominjem da je ovo rješenje pozitivno ocijenjeno od strane stručnjaka za urbanizam, koji rade i za naš grad. Zato se postavlja pitanje tko su ti "prometni stručnjaci" i "zaštitari"?

Današnje rješenje vjerojatno uz blagoslov upravo ovih "prometnih stručnjaka" i "zaštitara", koji se protive ovoj inicijativi, izgleda kako izgleda, pa zato:

- u samom raskrižju, ispred slastičarnice Nebi iscrtana su parkirališna mjesta (iako se sukladno Zakonu o sigurnosti prometa u križanjima ne smije parkirati), a slobodna širina kolnika ne omogućuje prolaz (zalutalog) autobusa iz smjera Perkovčeve ulice u Langovu

- između postavljenih žardinjera parkiraju se motoristi i odlaže smeće

- cijela površina djeluje neuredno, nedovršeno i nepregledno, što se potencira nedozvoljenim parkiranjem vozila u neposrednoj blizini

Vjerojatno su ti isti "zaštitari" i "prometni stručnjaci" koji se protive inicijativi LS-a i uređenju ovog prostora odobrili izgradnju staklenog objekta ispod zida župne crkve, postavljanje predimenzioniranog oglasnog (ne informativnog) stupa na samom Trgu kralja Tomislava, i to, gle čuda, upravo u vizuru zdenac – crkveni toranj, koji su svojevremeno pravi stručnjaci za uređenje gradskih prostora materijalizirali drvenim pješačkim mostom. Ili postavljanje žardinjera na pješačku površinu(!) na početku Ulice sv. Ane i tjeranjem pješaka na kolnik, umjesto postavljanjem stupića za sprečavanje parkiranja vozila na tom dijelu i povećanim nadzorom za to postojećih službi. Ili postavljanje metalnih okvira kraj spomenutog oglasnog stupa, koji apsolutno ne služe nikome. Navodno su zamišljeni za prislanjanje bicikla, iako svojom formom više podsjećaju na divlji Zapad i mjesta za vezanje konja. Istina, konja za vezanje nema, ali mi smo izgleda ostali divlji.

S poštovanjem,

Branko Adamek

Gospodine Adamek,

nadam se da ćemo uskoro saznati sve o stručnjacima i "stručnjacima".

Urednik

12.11.2004.

Divlji zapad u centru Samobora

Gdje je šerif?

Pa dobro, je li konačno došlo vrijeme da se lokalnom kauboju koji ne preza od ničega stane na kraj? Kopati ljudima po dvorištima, izgleda, najnormalnija je stvar tzv. gosponu Kodriću. Kaj je još njemu normalno? Delati bez dozvole, delati protivno pameti... Opet pitam: ima li u Gradu služba ili odjel, bilo kakav lik koji se može suprotstaviti ovakvoj vrsti bahatluka? Ako nema, vrijeme im je da skupe svoje krpice i vrate se otkud su došli.

Štef Skendrović

Još nam samo fale indijanci i konjica na kraju.

Urednik

12.11.2004.

Opet o cestama

Droncajmo se zajedno!

Dobro gospon Škiljan, jeste li se predroncali s autekom po samoborskim ulicama koje nam tak stručno radi, obnavlja i održava naš dragi i premili Komunalac?Požurite, bu sneg zapal...

pozdravla vas

samoborski dotepenec

Droncam se svaki dan im to ne samo ulicama koje održava Komunalac, već i onim koje su u nadležnosti Županije.

Moram priznati da je za one koji vole droncanje Samobor pravi raj.

Droncajmo se zajedno!

Do droncanja!

Urednik

Napiši pismo

Koji su pak sad to "stručnjaci"?

Gdje je šerif?

Droncajmo se zajedno!

Arhiva 2004

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002