28.06.2004.

Joža Prudeus još o "Ljubici"

Potpisnik zamijenio adresu

U prošlom broju cijenjenog lista potpisnik inicijalima T.M. za mene napisa: "J.P. u nadahnutom govoru umjesto pozdrava...".

Sve što sam rekao i prešutio točno je, ali u potpunosti je netočno da sam se "okomio na Poglavarstvo i organizatore". Ne! Prije nego što sam prozborio o "Ljubici" samo sam uljudno prenio gospodinu gradonačelniku nešto što nema veze s uljudbom ovoga grada, a na što su me upozorili gosti iz Zagreba. Riječ je činjenici da u Spomen park s imenima poginulih ulaze razigrani svatovi s barjacima i bocama. Što su o tome mislile one dvije žene na klupi u crnom - ne znam, ali zar moj dobrohotni istup za obraz Grada treba nazivati napadom na Poglavarstvo?!

Glede "napada na organizatore" opet netočnost. Točna jest činjenica da sam, tijekom godina otkako nisam izravno vezan uz priređivanje "Ljubice", svaki puta i usmeno i pismeno (vidi samoborski tisak zadnjih pet-šest godina o "Ljubici", post festum) pohvaljivao trud i rezultat djelatnika POU. Molim provjeriti i uvjeriti se.

Rečeno mi je nakon toga, a znate od koga, da "gospodin J.P. voli samo kritizirati!". E, vidite, to je objeda mene od dotičnog gospodina. Uvijek sam u svojim člancima naznačio problem, ali odmah ponudio i, po meni, moguća rješenja. To sam činio i kad je u pitanju bila "Ljubica.", pa sam pisao i o mogućoj novoj lokaciji (siguran sam da je rješenje optimalno).

No, ja nisam prošle godine (niste ni vi g. ili gđa T.M.) pred svima okupljenima na "Ljubici" ispričao se za nepostavljene i razbijene ploče sa stihovima i obećao da će sljedeće, petnaeste, biti. Jer, ima godinu dana da... "Ljubica" ima punu potporu... pa će se sastati...te će se...

I godina prošla. Ništa se nije novoga učinilo, a 360 dana minulo.

Poznato mi je da POU, osim dobrog iskustva u organizaciji, nema ikakvih svojih dodatnih kuna za "Ljubicu", nego koliko dobiju raspodijele kako najbolje umiju.

Dakle, time što dobije POU, pouzdano tvrdim da niti se može, niti smije išta obećavati, jer dobivena sredstva su unaprijed raspoređena i za prijevoze i suvenir, za tiskanje knjige, pa i za uvijek prikladan domjenak. Dakle, kada mi je sve to znano, kako ja mogu "okomiti se na organizatore"?. Ja sam se, pošt. T.M., uvijek obraćao pravoj adresi, a to nije bilo POU.

Nego, da ne trošim prostor, nije točno da "su se mnogi pitali" zašto nisam na druženju. Pa, ako ikoga zanima, razlozi su bili obiteljske naravi.

Kao što vi završavate članak da su "organizatori dobili sve pohvale za ovogodišnji susret" i ja se pridružujem tome, ali samo u dijelu poslova za koje treba imati osigurana novčana sredstva. U onom drugom, mislim promidžbenom, ponovno mislim da se moglo više, jer fotografija koju je netko priložio uz vaš članak upravo to potvrđuje.

Uostalom, čuli ste: u seocu Selcu na Braču pjesnici okupe 600(!) duša, a, možda zbog kadriraranja, na vašoj fotografiji nikako da dobrojim više od 18 (slovima: osamnaest!). Da nisam "samo kritizer", kako me proglasila ona prava adresa, spreman sam s organizatorima ubuduće kao i do sada surađivati u ovoj ili ma kojoj drugoj priredbi.

PS. Jedino me je trebao ipak netko upozoriti da su u Poglavarstvu nazočili predstavnici "visokog pokrovitelja Ministarstva kulture" (g. Biškupić nije, a zamjenika ne poznam), pa bih ružnu i tužnu epizodu s Parkom zahvalnosti prešutio da se ne sramotimo. I šire.

Srdačno vas pozdravljam, a vi pišite onome tko obećava, a ne izvršava.

Joža Prudeus

Napiši pismo

Potpisnik zamijenio adresu

Arhiva 2004

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002