16.03.2002.

Opasnost za gume u Rudarskoj Dragi

Staklo na cesti

Možete li pitati nekoga 'odgovornoga' u tvornici Kristal do kada ce prevoziti otpad iz proizvodnje po cesti na viličaru i rasipati staklo po cesti. Nisam prvi koji je probušio gumu na automobilu od njihovog otpada. To je sramota! Interesira me radi li se i u njihovoj Sloveniji na isti način? Ili postoje službe koje paze da se to ne događa?

Jura Skendrović, Rude

U razgovoru s koordinatorom tehnološkog procesa tvornice stakla Kristal g. Posilovićem saznali smo da su povremeni ostaci stakla na prometnici koja prolazi uz tvornicu rezultat nagomilavanja nevaljalih proizvoda iz vremena uhodavanja peći. To se staklo sada koristi kao sirovina i uskoro će biti iskorišteno. Za vrijeme redovnog i uhodanog procesa proizvodnje stakla takvog nagomilavanja stakla neće biti.

G. Posilović se u ime vlasnika i djelatnika tvornice stakla Kristal ispričao svima koji su zbog spomenutog tehnološkog problema imali neugodnosti ili štete.

Urednik

16.03.2002.

Gradski vijećnik Krešimir Petrokov o "crvenim i crnim fašistima"

Odgovorio sam argumentima!

Štovani gospodine uredniče!

U Vašem listu od 2.3., a na 2. str., u tekstu o "fašizmu u bojama" Vi pišete: "Nikog iz redova vijećnika nije se na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća posebno dojmio istup g.T.Mastena (HDZ) koji je, u diskusiji oko izbora novog Dana Grada Samobora izjednačio pobjednike i poražene u II. svjetskom ratu nazvavši ih - i jedne i druge - fašistima, doduše različite po boji, naime, kao "crne i crvene fašiste". Neka se posebna reakcija samoborskih gradskih vijećnika nije ni očekivala - pišete dalje - "jer sastav Gradskog vijeća po svojim intelektualnim, stručnim i moralnim potencijalima, uz časne iznimke, primjereniji je vodstvu nogometnog trećeligaša nego predstavničkom tijelu grada kakav je Samobor". Tako uvodnik u vašem listu g.uredniče od 2. ožujka o.g.

Vaše je pravo, a i pravo uvodničara da ocijeni što se je u ovoj zgodi očekivalo ili nije očekivalo od vijećnika Gradskog vijeća Samobora, ali moje je ovdje upozoriti, što se de facto dogodilo. A dogodilo se ovo: odmah nakon spomenutih opservacija g.Mastena izrečenih u ime Kluba HDZ-a o "crnim i crvenim fašistima", tražio sam i dobio, kao prvi idući govornik, riječ (vidi faksimil službenog zapisnika sa sjednice Gradskog vijeća!), pa rekao:

"Mislim da se može razumjeti jedna antifašistička nelagodnost kod g.Mastena u odnosu na antifašističku tradiciju u temeljima hrvatske državnosti, ali se ja onda pitam da li su za njega isto tako apsurdni datumi ZAVNOH-a i AVNOJ-a, temeljem kojih su utvrđene današnje granice Hrvatske? Prema tome, povijesni se datumi ne mogu naknadno brisati, naknadna pamet se može prodavati u politici, ali ne u historiografiji."

Nesporno je, dakle, da sam ja kao vijećnik na "originalne" pasaže g.Mastena, koji fašiste dijeli na "crne i crvene" odmah i argumentima odgovorio, uz opasku da se naknadna pamet ne može "prodavati" u historiografiji, ako već isto takovu, od g.Mastena, moramo trpjeti u politici.

Zato Vas pitam: slažete li se sa mnom g.glavni uredniče da pretenciozna ocjena u Vašem listu - "Nikog iz redova vijećnika nije se dojmio istup o "crnim i crvenim fašistima..." zaslužuje ovaj moj mali ispravak.

Krešimir Petrokov, vijećnik HSS-a u Gradskom vijeću Grada Samobora

Napiši pismo

Staklo na cesti

Odgovorio sam argumentima!

Arhiva 2002

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003