13.08.2018.

8. međunarodna ljetna škola mladih glazbenika

Youngmasters donosi iskustvo učenja i nastupanja

8. međunarodna ljetna škola mladih glazbenika

Mladi glazbenici iz 14 zemalja sudjelovat će ove godine na 8. izdanju Međunarodne ljetne škole mladih glazbenika koja će se od 18. do 30. kolovoza održati u Samoboru. Na ovom posebnom ljetnom festivalu mladi glazbenici stjecat će nova iskustva učeći svirati svoje istrumente, u čemu će im pomoći 13 poznatih glazbenih pedagoga i glazbenika, nastupajući na solo koncertima i u orkestrima te slušajući kako sviraju vrhunski glazbenici na majstorskim koncertima.

Ususret ovogodišnjem izdanju festivala održana je konferencija za medije na kojoj je umjetnička ravnateljica Morana Pešutić istaknula kako će i ove godine u ljetnoj školi i majstorskim tečajevima mladi glazbenici stjecati nova isustva, a posebnost ove godine su dva nova instrumenta - flauta i viola. Od ranije tu su gitara, violina, violončelo, klavir, klarinet i saksofon. Svoje znanje i iskustvo mladim polaznicima prenosit će gitaristi Petrit Çeku, Krešimir Bedek, Tomislav Vukšić, Lukasz Kuropaczewski i Pedro Ribeiro Rodrigues, violinisti Maja Fleischman i Nenad Merle, pijanistica Nataša Veljković, flautist Marko Zupan, klarinetist Mihael Paar, saksofonist Lovro Merčep, violončelist Tobias Stosiek te Wladimir Kossjanenko na violi.

Umjetnička ravnateljica Morana Pešutić istaknula je kulturno - edukativnu ali i socijalnu komponentu festivala, jer se mladi međusobno druže i dobivaju uvid u to kako se radi u drugim sredinama. Dodala je kako su tečajevi dobro prihvaćeni, a dokaz tome je da se i polaznici i profesori rado vraćaju na Youngmasters u Samobor puni hvale za sve što se događa. Najavila je i sve koncerte festivala, a kompletan program može se vidjeti na youngmasters.com.hr, gdje se mogu vidjeti i cijene ulaznica.

Ovom prigodom ističemo tri majstorska koncerta. Festival tako 18. kolovoza otvaraju u Salonu kurije Hamor Marko Zupan (flauta) i Nataša Veljković (klavir) u 20 sati. U subotu, 25. kolovoza, u Franjevačkoj crkvi od 20 sati nastupa gitarist Petrit Çeku, a 27. kolovoza od 19 sati u kapeli svetog Mihalja čelist Tobias Stosiek. Gala koncert polaznika na rasporedu je u nedjelju, 26. kolovoza, u župnoj crkvi svete Anastazije od 20 i 30 sati.

Zamjenica gradonačelnika Grada Samobora Sanja Horvat Iveković na pressici je rekla kako je veseli što će Samobor ugostiti mlade glazbenike i njihove mentore, što će pridonijeti i turizmu, budući da će narednih dana u grad doći velik broj mladih glazbenika iz Europe i Kine. To sigurno pridonosi velikoj promociji Samobora na svjetskoj razini pa zbog toga dajemo podršku organizatorima i nadamo se da će suradnja biti još i bolja u narednom razdoblju, istaknula je zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković.

Profesor Tomislav Vukšić rekao je kako je odlika festivala raznolikost sadržaja koja se nudi polaznicima u obliku modaliteta nastave za mlađe učenike i one starije studente i srednjoškolce, te mogućnost skupnog muziciranja i slušanje koncerata. Smatra da je najvažnije za mlade glazbenike iskustvo nastupa u pravim koncertnim uvjetima pred publikom, kako bi dobili osjećaj pozornice i pljeska. Polaznica prvog Youngmastersa Petra Karija, danas u ulozi tajnice manifestacije, istaknula je da polaznici na majstorskim tečajevima mogu dobiti i potpuno novu perspektivu za neku skladbu te slušanja drugih instrumentalista. Na kraju na podršci je zahvalila idejna začetnica i dosadašnja umjetnička direktorica festivala Vesna Faullend Heferer, zaželjevši sreću svim polaznicima i voditeljima u budućem radu.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture, Grad Samobor i Zagrebačka županija, a suorganizatori Pučko otvoreno učilište i Samoborski muzej.

M.Š.

 

8. međunarodna ljetna škola mladih glazbenika

Arhiva 2018

2020

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002