16.06.2018.

Jutarnja berba knjiga na samoborskom placu

Imalo se kaj lepoga za pobrati

Uz neizostavnu jutarnju kavu, na samoborskom glavnom trgu u subotu, 16. lipnja, okupili su se brojni građani i njihovi gosti na još jednoj, sada već tradicionalnoj, berbi knjiga uz čitanje stihova u sklopu 29. Festivala ljubavne poezije Vrazova Ljubica.

Svim našim Ljubicama naziv je ovog dijela programa, kada su svi Samoborci i posjetitelji našega grada pozvani da uberu svoju knjigu, izaberu poneki stih i, ako to žele, pročitaju ga pred okupljenom publikom. U ležernom ozračju i hladu ovaj puta svima je bilo ljepše slušati izvedbe Klape Poj i Vrazove stihove koje su interpretirali "sami" Stanko i Ljubica.

Bio je to uvod u završnu večer manifestacije, kada će se na Ljubičinom grobu i u Prolazu pjesnika okupiti eminentni hrvatski pjesnici, koji će na kraju u parku iza Muzeja predstaviti svoje recentne pjesničke uratke.

M.K.

 
16.06.2018.

U Samoborskom muzeju otvorena izložba u povodu 160. obljetnice rođenja Radivoja Simonovića

Njegove dolaske u Samobor tek treba istražiti

Liječnik Radivoj Simonović, rodom iz Ledinaca u Vojvodini, skoro čitav svoj radni i životni vijek proveo je u Somboru, no ljubav prema planinarenju i fotografiranju često ga je dovodila i u naše krajeve. Dio tog neprocjenjivog blaga - fotografije hrvatskih planina, gradova i mjesta, ljudi, nošnji te načina stanovanja, nalazi se i u Samoborskom muzeju, zahvaljujući ostavštini obitelji Hirtz.

Iz te arhivske građe na 23 plakata s fotografijama i tekstom o Simonovićevom životu i radu kustosica Samoborskog muzeja Zrinka Kušer pripremila je izložbu naziva Neumorni istraživač - Radivoj Simonović, koja je u nazočnosti zamjenice predsjednika Gradskog vijeća Grada Samobora Maje Gračanin, zamjenika župana Zagrebačke županije Hrvoja Frankića i predsjednika Izvršnog odbora Hrvatskog planinarskog saveza Vladimira Novaka, u petak, 15. lipnja, otvorena u našem muzeju.

Kustosica Kušer je istaknula kako tek treba istražiti koliko puta je i kada Simonović boravio u samoborskom i žumberačkom kraju te je li posjetio i sam Samobor. Takvih naznaka ima, a na izložbi je namjerno izdvojena njegova fotografija kuće, odnosno kovačnice u Rudama.

Na otvorenju izložbe nastupila je Klapa Poj, a izložba ostaje otvorena do kraja ljeta.

M.K.

 
16.06.2018.

Izložba radova članica i polaznika Samoborske keramičarske radionice Gizele Kovačič Ulle u Gradskoj knjižnici

Pogledajte 40 samoborskih totema

Prije ljetne stanke u samoborskoj Gradskoj knjižnici je u petak, 15. lipnja, otvorena izložba radova članica i polaznika Samoborske keramičarske radionice, koju vodi naša poznata i nadaleko priznata keramičarka Gizela Kovačić Ulle.

Već smo navikli da iz njene radionice redovito izlaze sjajna umjetnička djela, što je potvrdila i ova izložba, na kojoj je izloženo više od 40 radova na temu totema.

Male i velike vertikalne skulpture, nizovi formi, boja i oblika, koji se mogu mijenjati i dopunjavati, zasluženo su plijenili pažnju brojnih velikih i malih posjetitelja na otvorenju ove izložbe, koju svakako pogledajte tijekom ljeta u izlozima naše knjižnice.

Gizela Kovačić Ulle zahvalila je svima koji su podupirali ovaj umjetnički projekt, kao i svojim keramičarima koji su se saživjeli s ovom kreativnom pričom, a posebice na njihovom predanom radu, koji je rezultirao jednom od najljepših zajedničkih izložbi do sada.

U ime svih autora uzvratno je njihovoj voditeljici i mentorici zahvalila Irena Šepl, nakon čega su se svi još dugo ostali družiti, iznova razgledavajući čudesne samoborske toteme.

Otvorenje izložbe svojim pjesmama uveličao je Dječji zbor Smješak, pod vodstvom prof. Vesne Radinčić.

M.K.

 
16.06.2018.

3. večer festivala ljubavne poezije Vrazova Ljubica

Pogostio ih Vraz kod muzeja

Ispred Samoborskog muzeja u petak, 15. lipnja, okupili su se domaći pjesnici, uglavnom članovi samoborskog Ogranka Matice hrvatske, i njihovi gosti, gdje su tradicionalnu Gost(i)onu kod Vraza otvorili tajnica samoborskog Ogranka MH Lada Lokmer i Zoran Perović, izvevši prigodan skeč.

Nazočne je najprije pozdravila ravnateljica POU Jelena Vojvoda, pročitavši i jednu Vrazovu pjesmu, a nakon nje početaka i začetnika Ljubice, kao i onih koji su godinama vrijedno radili, osmišljavali nove sadržaje i sudjelovali na manifestaciji, prisjetio se Zoran Perović.

Pjesnici su čitali svoje stihove o ljubavi, a poznate pjesme iste tematike između čitanja stihova pjevale su Maja Cipek i Lada Lokmer – Duo Mala.

Program ovogodišnje Gost(i)one kod Vraza također potpisuju članovi Ogranka Matice hrvatske Samobor.

M.K.

 

Jutarnja berba knjiga na samoborskom placu

U Samoborskom muzeju otvorena izložba u povodu 160. obljetnice rođenja Radivoja Simonovića

Izložba radova članica i polaznika Samoborske keramičarske radionice Gizele Kovačič Ulle u Gradskoj knjižnici

3. večer festivala ljubavne poezije Vrazova Ljubica

Arhiva 2018

2020

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002