17.01.2018.

Ana Sladetić i Miran Šabić – samoborski umjetnici koji nižu svjetske uspjehe

Dvije sjajne umjetničke i profesionalne karijere

Samoborski umjetnici i docenti na umjetničkim akademijama u Zagrebu i Osijeku, Ana Sladetić i Miran Šabić, sudjelovali su početkom prosinca 2017. na 24th Seoul International Art Festivalu održanom u Chosun Ilbo galeriji u centru Seula i The World Youth Art Festivalu, na kojem je Ana osvojila WCAA Prize Nagradu za najbolji rad u konkurenciji od stotinu radova iz 46 zemalja, a Miran je osvojio Congresman Award koju dodijeljuje Vlada Republike Južne Koreje. Radi se o umjetničkim festivalima koji se svake tri godine održavaju u Seulu pod vodstvom Bosuk Lee, predsjednice udruge World Culture Artist Assocciation, čije je sjedište također u južnokorejskom Seulu.

Odlična je to vijest ne samo za naše umjetnike, već i za cijelu kulturnu javnost, pa ćemo mladi par malo pobliže upoznati.

Rođena Vukovarka Ana je Samoborca Mirana upoznala na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Nakon diplome, umjetnički par je želio dijeliti i zajednički prostor za stvaranje, tako da su u Samoboru 2009. u obiteljskoj kući Šabićevih uredili atelje u kojem rade. Tijekom godina stizale su domaće i inozemne nagrade s izložbi na kojima su se pojavljivali, napravljeni su magisteriji i doktorati, profesionalno su se usavršavali diljem svijeta, a danas su oboje docenti na svojim umjetničkim akademijama.

Osim umjetnošću, znanstvenim radom, pedagoškom djelatnošću, bave se i dizajnom te imaju uspješne suradnje s Galerijom Prica, Zakladom Zlatko i Vesna Prica, Samoborskim muzejom i Gradskom knjižnicom Samobor.

Svoje znanje podijelili su i na javnim prezentacijama i radionicama održanima na St. Mary’s College of Maryland i Yellow Door Art Studios u Marylandu, zatim na Manhattan Graphic Center u New Yorku, na belgijskoj Gemeentelijke Academie voor Schone Kunsten u Arendonku te međunarodnom grafičkom centru Frans Masareel Centrum, Kasterlee u Belgiji i na Akademie Schloss Solitude u Stuttgartu u Njemačkoj.

Izgleda lako i logično sve to tako nabrajati, iako smo spomenuli tek ono najbitnije iz njihovih karijera, no treba reći i da su sve to uspjeli "odraditi" do svojih ranih tridesetih godina.

Na ovoj međunarodnoj izložbi Ana Sladetić sudjelovala je s dijelom izložbe svog doktorskog rada Čisto i krivo / Clean and Wrong obranjenom na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a izloženom u Muzeju suvremene umjetnosti 2. prosinca 2016. Izložila je dva rada koji su napravljeni posebnom tehnikom sitotiska s termokromatskom bojom na originalni akvarel. Dodirom termokromatska boja nestaje i pojavljuju se crteži u tehnici akvarela. Miran Šabić također je izložio dio svog doktorskog rada Arhiviranje memorije na granici života i smrti, obranjenom na ALU u Zagrebu, a izloženom u Muzeju suvremene umjetnosti 9. svibnja 2017. Instalacija koju je izložio sastojala se od 6 radova u tehnici tuša i pera na prepariranom papiru.

- Ovakvi festivali prilika su za ostvarivanje novih kontakata te upoznavanje s umjetnicima i potencijalnim kupcima. Razmjena je to znanja i vještina te uvid u globalnu umjetničku produkciju. Naglasak izložbe bio je na prijekopotrebnu temu mira – kaže par Sladetić/Šabić. Svojim radovima i javnim izlaganjem predstavljeni su i na međunarodnom akademskom seminaru na temu Antiwar na Sveučilištu Induk, a sudjelovalo je 11 predavača, profesora iz 9 zemalja (Australija, Njemačka, Norveška, Libanon, Maroko, Slovačka, Japan, Iran i Hrvatska).

I u 2018. su Ana i Miran "rasprodani", a o njihovim bogatim karijerama, nagradama i priznanjima, jer nemoguće je sve pobrojati ukratko, može se više naći na internet stranicama www.miransabic.com i www.anasladetic.com.

Vjerujte, imate ćete što vidjeti i pročitati.

M.K.

 
17.01.2018.

Izložba portretnih fotografija članica Fotokluba Klik u Bunkeru

Duše uokvirene ženskim okom

Uokvirena duša naziv je velike izložbe portretnih fotografija članica Fotokluba Klik, koja je u utorak, 16. siječnja, pred velikim brojem posjetitelja i gostiju otvorena u samoborskom Centru za mlade Bunker.

Na natječaj, kojemu je zadana tema bila portret, javilo se 17 članica, a izloženo je 30 njihovih radova, među kojima su i nagrađene – 1. mjesto osvojila je Valentina Vukadinović, 2. je Tea Dalić, a 3. Željka Šabarić.

Iznimno aktivan Fotoklub Klik ovom je izložbom zaokružio svoj projekt "I ja volim fotografirati", kojim su kroz radionice i predavanja tijekom prošle godine nastojali potaknuti žene i mlade na bavljenje fotografijom. Rezultati su odlični, što je tekstom i svojim ocjenama u katalogu potvrdila i obrazložila naša renomirana fotografkinja Neda Rački, koja, nažalost, nije nazočila otvorenju.

Nakon glazbenog uvoda Lade Lokmer i Maje Cipek, nazočne je pozdravila ravnateljica POU Samobor Jelena Vojvoda, pozvavši Svetonedeljčane da češće i više sudjeluju u programima Bunkera, a sam klub predstavila je njegova tajnica Katerina Vrančić.

Pohvale i čestitke vodstvu kluba, kao i nagrađenima, izrazili su i zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić i zamjenik Gradonačelnika Grada Svete Nedelje Davor Nađi, koji su najboljima uručili nagrade i pohvalnice.

Izložba fotografija Uokvirena duša je otvorena do 23. siječnja.

M.K.

 

Ana Sladetić i Miran Šabić – samoborski umjetnici koji nižu svjetske uspjehe

Izložba portretnih fotografija članica Fotokluba Klik u Bunkeru

Arhiva 2018

2020

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002