12.10.2014.

11. Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić

Četvorka najavila oštru borbu

11. Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić

Nastupom prvih četvero natjecatelja u nedjelju, 12. listopada, započelo je ovogodišnje izdanje 11. Međunarodnog natjecanja Ferdo Livadić u okviru Samoborske glazbene jeseni. Svojim recitalom započeli su ga harmonikaški Duo Furioso (Nikolina Furić i Mirko Jevtović) izvedbom djela Bacha (Koncert za orgulje u d-molu, BWV 596), Ganzera (Meccanico) te Vladislava Zolotarjova (Rondo capriccioso), uz dvije praizvedbe – Ruže vjetrova Branimira Rezića i Conversation on Colour and Space Rolfa Gehlhaara.

Saksofonist Aljaž Razdevšek predstavio se publici u Galeriji Prica i prosudbenoj komisiji djelima Milhauda (Scaramouche), Decrucka (Sonata za alt-saksofon i orkestar u Cis-duru) te Pieta Swertsa (Klonos), a u obaveznoj izvedbi djela hrvatskog autora odlučio se za Quarter Tone Waltz Gordana Tudora.

Pijanist Petar Klasan za svoj je recital priredio skladbe Davorina Kempfa (Mariposa de luz), Franza Schuberta (Wanderer-Fantasie u C-duru, op.15), Claudea Debussyja (Estampes) te za kraj Fredericka Chopina (Etida za klavir u a-molu).

Završnica prvog natjecateljskog dana pripala je Hiwote Tadesse na violi. U svom programu ponudila je Sonatu za violu i klavir Rebecce Clarke, Carmen fantaziju Franza Waxmana, a za djelo domaćeg autora izabrala je Brevis varijacije na istarsku temu Alana Kljaića.

Nastupe natjecatelja pratila je prosudbena komisija u sastavu Vladimir Kranjčević (dirigent), Michael Flaksman (violončelist), Gernot Süβmuth (violinist), Ivana Kocelj (muzikologinja) i Srećko Bradić (skladatelj), a dodjeljuje se Nagrada Ferdo Livadić za najbolji ukupni nastup (15 tisuća kuna sponzora Hypo Alpe-Adria-Bank te recital i autorska skladba na Samoborskoj glazbenoj jeseni dogodine) te Nagrada Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog autora (10 tisuća kuna i recital na Samoborskoj glazbenoj jeseni dogodine). Pobjednici će biti proglašeni u utorak, 14. listopada.

S.S.

FOTO: Aljaž Razdevšek

Najava

Natjecanje Ferdo Livadić nastavlja se i u ponedjelajk, 13. listopada, nastupima Karla Ivančića (klavir), Ganne Lysenko (viola), Sande Vidaković (flauta) i Leona Košavića (bariton). Recitali počinju u 17 sati u Galeriji Prica.

 
12.10.2014.

SGJ – Nastup Zagrebačkog gitarskog tria

Poletni i nakon 30 godina

SGJ – Nastup Zagrebačkog gitarskog tria

Gitaristi Darko Petrinjak, Istvan Römer i Goran Listeš odlučili su 1984. godine udružiti svoje glazbeno umijeće u Zagrebački gitarski trio i od tada neprekidno već 30 godina nastupaju u Hrvatskoj i diljem svijeta, snimaju nosače zvuka i primaju brojne nagrade. Njihova je posebnost što u nastupima uz gitare ponekad rabe i kontrabas (svira ga Darko Petrinjak).

Jubilej je bio povod i za gostovanje na 39. Samoborskoj glazbenoj jeseni, a nastup Zagrebačkog gitarskog trija 11. listopada u franjevačkoj crkvi bit će jedan od nezaboravnih trenutaka ovogodišnjeg festivala. Za otvaranje koncerta Petrinjak, Römer i Listeš odlučili su se za Johanna Sebastiana Bacha i Toccatu, adagio i fuga u C-duru, BWV 564, a potom za Antona Diabellija i Grand trio u F-duru, op.62. Slijedile su dvije skladbe hrvatskih autora – Gitarski trio Frane Paraća i Otok sjete, op.13 Gorana Listeša, a za kraj redovnog programa Mlinarev ples i Ples susjeda iz baleta Trorogi šešir te Španjolski ples iz opere Kratak život Manuela de Falle. Publika je uspjela dobiti i dva bisa – Humoresku Petra Iljiča Čajkovskog i jednu hrvatsku narodnu u obradi Frane Matušića.

Osmi dan festivala nije bio samo u znaku gitare, nego i završnice Marimba Weeka. Prvo se u velikoj dvorani POU Samobor održala Koncertna čajanka Made in Japan, koja je na početku bila u znaku Glazbene škole Pavao Markovac, budući da su nekoliko generacija škole predstavljali Božidar Rebić, Tomi Spasevski, Kaja Farszky i Šimun Matišić svirajući Marimba Spiritual Minoru Mikija. Potom su Tchiki Duo i polaznici seminara izveli Memories of the Seashore skladateljice Keiko Abe. Nakon kratke stanke uslijedio je tradicionalni završni koncert svih polaznika Ivana Bilić Marimba Weeka, na kojem je tridesetak učenica i učenika pokazalo što su naučili tijekom seminara. Ove godine podučavali su ih Ivana Bilić, Gordon Stout, Tchiki Duo, Matthew Coley, Philippe Spiesser, Cengiz Beyoglu te SUDAR Percussion.

S.S.

Najava

Sljedeća tri dana na 39. Samoborskoj glazbenoj jeseni bit će u znaku 11. međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić. Prvog dana natjecanja u nedjelju od 17 sati u Galeriji Prica publici i prosudbenoj komisiji predstavit će se Duo Furioso (harmonike), Aljaž Razdevšek (saksofon), Petar Klasan (klavir) i Hiwote Tadesse (viola).

 

11. Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić

SGJ – Nastup Zagrebačkog gitarskog tria

Arhiva 2014

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002