09.02.2014.

U samoborskoj kino dvorani održana 4. Smotra klapa Tebe lepo ja pozdravlam

Lepo se pozdravili i lepo odpopevali

U samoborskoj kino dvorani održana 4. Smotra klapa <i>Tebe lepo ja pozdravlam</i>

Da klapska pisma nije više isključivo muška tradicija naših dalmatinskih i primorskih mjesta znamo već dugo. Sve je više klapa koje dolaze iz kontinentalnog dijela Hrvatske, a time i broj smotra koje se organiziraju u ovom dijelu Lijepe naše.

Jedna od njih je i samoborska smotra klapa naziva Tebe lepo ja pozdravlam, koja je 8. veljače održana po 4. puta u samoborskoj kino dvorani. Za samu smotru, kao i njen naziv, ali i činjenicu da i Samobor ima svoju klapu, treba ponajprije zahvaliti Ljubi Stipišiću Delmati, našem najpoznatijem skupljaču izvornih klapskih pjesama i muzikologu, svestranom i marnom umjetniku, kojeg je, nakon njegove smrti, "naslijedio" njegov dugogodišnji prijatelj i suradnik, vrstan voditelj brojnih poznatih zborova u Hrvatskoj i šire, naš sugrađanin Bojan Pogrmilović.

Sada već tradicionalno, brojnoj publici i sudionicima smotre, na početku dobrodošlicu iskazuje naša Klapa Poj s Tebe lepo ja pozdravlam. Učinili su to ovaj puta prisno, među publikom, nasred dvorane i zaslužili velik pljesak.

Na smotri su se redom predstavile klape Barun iz Svete Nedelje, Petrada iz Zagreba, domaćini – Klapa Poj, ženska klapa Kolapjanke iz Siska, pa opet Baruni, Munita iz Zadra, Dišpet iz Zagreba i Kolapjani iz Siska. Najavljena ženska klapa iz Senja, nažalost, zbog vremenskih uvjeta nije stigla do Samobora. Pjevale su se uglavnom narodne klapske pjesme u obradama naših najboljih poznavatelja ovog izričaja – Jakova Gotovca, Dinka Fia, Ljube Stipišića, da spomenemo samo najpoznatija imena, i drugih, uz nekoliko autorskih, također poznatih kompozitora - Runjića, Barčota i Nardellija.

Našoj Klapi Poj, zbog bolesti prvog tenora, ovaj se puta u prvoj izvedbi pridružila pjevačica iz Cesarica, a on se pridružio klapi u sljedeće dvije pjesme, toplo pozdravljen od slušatelja. Naši susjedi iz Svete Nedelje, poznata Klapa Barun, nastupili su s jednom pjesmom kao muška klapa, doduše bez brata koji je na studiju u inozemstvu, da bi im se već u drugom nastupu pridružila i sestra Ana.

Bilo je zaista lijepo vidjeti punu dvoranu posjetitelja koji su uživali u krasnim izvedbama, ovaj puta neometanima od razglasa iz fašničkog luna-parka, koje je publika prepoznala i nagradila sve izvođače njima najdražem – burnim pljeskom.

Ne treba sumnjati da ova smotra ide dalje, jer je u samo nekoliko godina postojanja stekla vjerne poklonike koji su prepoznali rastuću kvalitetu organizacije i samih sudionika smotre.

M.K.

 

U samoborskoj kino dvorani održana 4. Smotra klapa Tebe lepo ja pozdravlam

Arhiva 2014

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002