03.10.2005.

U Samoborskom ciklusu predstavile su se Jelena Šarić i Dorotea Ratz

Nagrada - ulaznica za službeni program

U Samoborskom ciklusu predstavile su se Jelena Šarić i Dorotea Ratz

U Samoborskom ciklusu Samoborske glazbene jeseni u nedjelju, 2. listopada, nastupile su dvije mlade violončelistice, Jelena Šarić i Dorotea Ratz.

Jelena Šarić rođena je u Kanadi, a s obitelji je došla u Hrvatsku s 8 godina. U Glazbenoj školi Ferdo Livadić najprije je počela svirati gitaru, ali potom prelazi na violončelo kod prof. Hutterera. Pred izuzetno velikim brojem posjetitelja izvela je djela Bacha, Herveloisa, Fauréa, Nina i Matza. Nažalost, poslije pauze je većina slušatelja namjernika napustila koncert tako da je Dorotea Ratz svirala pred polupraznom dvoranom. Dorotea je osvajala mnoge nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima. Nastupala je kao solist i član čelo kvarteta u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Italiji, Njemačkoj, Danskoj, Švedskoj, Malti i Litvi. Za svoje predstavljanje izabrala je Francoeura, Fauréa, Poppera i Schumanna. Ono što povezuje obje glazbenice je to da su na međunarodnom natjecanju Rudolf Matz, koje se je u svibnju održalo u Samoboru, ušle među nagrađene i time osvojile posebno priznanje Samoborske glazbene jeseni – nastup u službenom programu.

Tomislav Marvar

 
03.10.2005.

Mekaička suvremena glazba u kasnom noćnom terminu

Ansambl Cantus po meksički

Mekaička suvremena glazba u kasnom noćnom terminu

Ansambl Cantus, jedini hrvatski sastav specijaliziran za glazbu 20. i 21. stoljeća, utemeljen 2001. godine, izveo je u subotu u Galeriji Prica u kasnom noćnom terminu koncert pod nazivom Dani meksičke glazbe. Izvedena su djela Rasgada, Muldoona i Sanchez-Guiterreza. Tijekom djelovanja ansambl je održao niz koncerata u Hrvatskoj, Meksiku, Italiji, Njemačkoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Sloveniji i Belgiji.

Organizatori ovog posebnog dijela Samoborske glazbene jeseni bili su Hrvatsko društvo skladatelja – Muzički biennale Zagreb, Festival Internacional Cervantino, Zagrebačka filharmonija i Cantus d.o.o. Iako su ovoga puta izvedena isključivo djela meksičkih autora, kao posebno važan aspekt djelatnosti maestro Berislav Šipuš, umjetnički voditelj Ansambla, ističe hrvatsko stvaralaštvo: "Stilski je raspon unutar tog fundusa velik, pa je tako moguće pratiti stilski pluralizam koji je obilježio hrvatsku glazbu u drugoj polovici 20. stoljeća."

Tomislav Marvar

 
03.10.2005.

U Samoborskom muzeju otvorena izložba slika Mihovila Dorotića pod nazivom Samoborski ciklus

Poklon gradu za rođendan

U Samoborskom muzeju otvorena izložba slika Mihovila Dorotića pod nazivom Samoborski ciklus

U Samoborskom muzeju otvorena je 1. listopada izložba slika samoborskog slikara Mihovila Dorotića. U prisustvu brojnih samoborskih javnih djelatnika publici su predstavljeni njegovi radovi nastali tijekom minule godine, kad je marno bilježio i na platnu slagao svoje samoborske impresije.

Samoborski ciklus, kako je naziv izložbe, svojevrstan je poklon Gradu Samoboru za njegov dan, a Nikola Albaneže, u prigodnom katalogu - kalendaru, o njemu, između ostalog, kaže:

"...I ovaj Dorotićev Samoborski ciklus potvrđuje poznato iskustvo potvrđenih majstora: pred motivom valja zaboraviti naučeno i prepustiti se percepciji..." "...Rezultat takvog pristupa vidimo u rasponu od istančanog i pažljivog do ekspresivnog i robusnog rukopisa na pojedinim partijama i čitavim kompozicijama..."

Mihovil Dorotić kontinuirano i postojano istražuje i nanovo otkriva tradiciju i eksperimentiranje, a u Samoboru je pronašao obilje vizura koje kao da samo čekaju da budu naslikane.

Nikola Albaneže dalje zapisuje:

"... Premda ovako uprizoreni motivi nisu novost - novost i vrijednost tek su u umjetničkoj invenciji kojom su prikazani samoborski krovovi, crkveni toranj, balkon Livadićevog dvora, mreškanje Gradne, drveni mostić, krošnje drveća... ili, još točnije: u toplini uskađene igre kolorističkih formi - ne znači da ne zaslužuju opravdano uvažavanje i priznanje..."

U pogodoru spomenutog kataloga Joža Prudeus je pak, između ostalog, zapisao:

"... Nemali broj desetljeća, pa i stoljeće je proteklo između zaljubljenika u isto koje pak, u tom promaku, odmah nije isto; koje je, obranjeno vremenom, barem osjetilu vida drukčije. Gustl bi viđenom samo pripisivao ondašnje. Mihovil, stojeći na istim mjestima i uglovima, viđenom pridodaje negdašnje..."

Valja reći ponešto i o popratnom katalogu izložbe. Radi se, zapravo o iznimno uspjelom, i reprodukcijama slika s izložbe opremeljenom, kalendaru za 2006. godinu. Kalendar je univerzalan, višejezičan i tradicionalan istovremeno - mjeseci su imenovani svojim brojnim narodnim nazivima, pa se tako možemo prisjetiti, primjerice, da je kolovoz još i velikomešnjak, kolovožnjak ili osemnik, a listopad i miholjščak, kozaprst ili desetnik. I tako dalje, sve do prosinca ili grudena, velikobožičnjaka ili dvanajstnika.

Izložba se može razgledati do 13. listopada.

Robert Škiljan

Mihovil Dorotić rođen je 8. kolovoza 1980. godine. Živeći i školujući se u Samoboru i Zagrebu, rano iskazuje svoju nadprosječnu likovnu i glazbenu nadarenost. Oblikuje se u vrsnog slikara i glazbenika, pa uspješno završava studije na Akademiji likovnih umjetnosti i diplomira studij klarineta na Muzičkoj akademiji.

Izlagao je na samostalnim izložbama u POU Samobor, Gradskoj knjižnici Samobor i Samoborskom muzeju, te na brojnim skupnim izložbama u Zagrebu, Samoboru, Pučišćima i Starom Gradu na Hvaru.

 

U Samoborskom ciklusu predstavile su se Jelena Šarić i Dorotea Ratz

Mekaička suvremena glazba u kasnom noćnom terminu

U Samoborskom muzeju otvorena izložba slika Mihovila Dorotića pod nazivom Samoborski ciklus

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002