Mile Vranešia
ŽUMBERAEKE CRTICE

Papa protiv logike dobiti

Kap bistrine

Iz iskustva analitičara medijskog prostora, ali i vlastitog, mogu ustvrditi da hrvatski prostor nije baš previše interesantan za pratiti. Televizijski program još se pogleda, jer za ovako "kvalitetan" i manipulatorski program baš se i ne treba previše intelektualno naprezati, ali ako se želi nešto pročitati, onda već nastaju veliki problemi. O nekoj analitičnosti svega onoga što piše između redaka na neispisanim stranicama, o tome je izlišno uopće govoriti. Veseli me kad vidim na web stranicama Glasnika da na ovim prostorima postoji kritična masa čitatelja koja prati što se medijski događa na lokalnoj razini. Iz tekstova komentara koji se pojavljuju na tom portalu bilo bi vrlo interesantno napraviti psiho-sociološko istraživanje temeljem onih koji se javljaju pod razno raznim potpisima.

Raspon polemičara i njihovih razmišljanja je raznolik. Primjećuje se da postoji jedna grupacija koja je dosta anticrkveno raspoložena i revolucionarno borbena, ali, na žalost, jako neinformirana o suvremenim ekleziološkim temama. U njihovim napisima primjećuje se jedan, već nadiđeni, duh borbenog anticrkvenog stava i ateističko borbene terminologije. Ne želim se upuštati ni u kakvu polemiku, ali valjalo bi se svima nama više informirati, a još više educirati kada se čovjek već upušta u neku raspravu i diskusiju, jer, ako se ne barata argumentima, nego se služi floskulama i k tome još odavno istrošenima, onda se gubi svaka vjerodostojnost.

Isto tako, primjećuje se na suprotnoj strani da se ide apologetski – polemičkim argumentima, misleći valjda da se nekome može udahnuti dar vjere "ispraznim mudrovanjima ovoga svijeta" koja su bazirana na raznoraznim filozofskim razmišljanjima unutar Crkve kroz dva milenija, od sv. Augustina preko skolastike do današnjih vremena.

Borbeni kritičari (bilo pravdani, bilo neopravdani) Crkvi kao instituciji, kleru, pa i samim angažiranim vjernicima, najčešće podastiru socijalnu neosjetljivost i nacionalnu zagriženost. O stvarima unutar crkvenog života nikada se ne može gledati crno-bijelom tehnikom. Jer, Crkva je ogromna institucija i ona u sebi nikada i nikako ne bi mogla podnijeti jednoumlje i uniformiranost. Naime, postoje dogmatske stvari koje ostaju vječno nepromijenjene i o kojima se može raspravljati, ali nikada i mijenjati, no sam unutarnji život i ustroj Crkve, kao mističnog tijela Kristova, i njegovog funkcioniranja, nije uniformiran i jednosmjeran.

Vjerojatno ni u jednoj instituciji na svijetu ne postoji toliko pluralnosti mišljenja kao što je to u samoj Crkvi. Problem nije u raznolikosti, nego je problem što mnogi slabo poznaju zakonitosti njezinog unutarnjeg djelovanja ili su puni nekog lošeg iskustva kojeg su nekad u životu imali s institucionalnom Crkvom pa onda te averzije prenose u svoje komuniciranje. Na žalost, loša iskustva s pojedincima iz hijerarhijskog dijela Crkve prenose se i na samu srž vjere i na poimanje o Bogu, a komunikaciju nastoje potpuno izbjeći, anulirati ili omalovažiti.

Kao jedan mali prilog rasvjetljavanja, kritičarima Crkve na njezinu socijalnu neosjetljivost može poslužiti govor pape Benedikta XVI., u nedjelju 23. rujna u Castel Gandolfu (prema izvješću Informativne katoličke agencije). Pozivajući se na velikog papu Ivana Pavla II., koji u svojoj enciklici "Centesimus annus" razmišlja o temi bogatstva i siromaštva na svjetskoj razini, on primjećuje kako kapitalizam nije jedini model za gospodarsku organizaciju. U svijetu su danas dvije gospodarske logike: logika dobiti i logika jednake i pravedne raspodjele matrijalnih dobara. Crkveni socijalni nauk je uvijek naučavao jednaku raspodjelu dobara. Dobit je zakonito pravo, ali u pravoj mjeri, jer je potrebna za gospodarski rast cijelog društva. Međutim, teške pojave gladi i ekološki problemi sa svojom sve većom očitošću javno obznanjuju da logika profita, ukoliko je prevladavajuća, povećava nerazmjer između bogatih i siromašnih te pogubno iskorištavanje našeg planeta.

No, kada prevlada logika pravedne raspodjele i solidarnosti, onda je moguće ispraviti put i usmjeriti ga prema jednakom i održivom razvoju. Pozivajući se na Sveto pismo, gdje se govori da "Gospodin siromašne i gladne napunja dobrima, a bogataše otpušta prazne", Papa je pozvao prave kršćane da moraju izabrati između logike dobiti i logike podjele i solidarnosti. Posljedica je to tipičnog stila života onih koji se prepuštaju sebičnoj potrazi za profitom na sve moguće načine, što se često pretvara u najgoru pohlepu za zaradom i preziranje siromaha te iskorištavanje situacije za vlastite probitke.

Kršćanin mora sve to odlučno odbiti i otvoriti svoje srce osjećajima istinske širokogrudnosti, obvezujući se oko izgradnje crkvene zajednice vjerne Kristu i oko izgradnje pravednijeg i solidarnijeg društva. Istog dana, na drugom mjestu, papa je u svom govoru iznio jednu vrlo interesantnu konstataciju o Bogu današnjice: "Novac nije 'nepošten' sam po sebi, ali on čovjeka više od bilo koje druge stvari može zatvoriti u slijepi egoizam". Riječ je, dakle, o provođenju određene vrste "obraćenja" ekonomskih dobara; umjesto da ih se koristi samo za vlastite interese, potrebno je misliti na potrebe siromaha, nasljedujući samoga Krista koji je, premda "bogat u svom božanstvu, radi nas postao siromašan", i to "svojom ljubavlju koja ga je potaknula da nam se potpuno preda".

Neka ovih par papinih riječi budu kap bistrine u moru nejasnoća u poznavanju crkvenog života i informiranosti naših čitatelja.

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002

pour cette édition, chrome suédois industries un motif de camouflage et superposition de m90 géométrique avec une pluie camouflage pour qui incorpore une bille de verre spécial finir qui reflete la lumiere jusqu'a 100 metres.au cours de la journée, ces sacs semblent etre couverts dans la nuit et m90 acom et géométriques # 8212;Adidas Yeezy Boost 350 V2 sous une lumiere & # 8212;ADIDAS ULTRA BOOST SNS ils refletent la superposition de pluie camouflage créé.ADIDAS CAMPUSdéveloppé en quantités limitées,ADIDAS SPRINGBLADE DRIVE 2 victor,NIKE AIR FORCE 1 07 HIGH citoyen et chrome sont maintenant disponibles au barrage de sacs avec des prix de 95 $us.ADIDAS YEEZY BOOST 550la top model kate moss a une nouvelle fois devant l'objectif de terry richardson.ADIDAS ORIGINALS PRIDE PACKsemblable a son récent travail avec supreme, le modele est de fumer une cigarette pendant qu'elle tire avec le photographe de new york.il y a quelque chose a propos de kate moss.elle a besoin d'une cigarette et ça les rend plus sexy avec son look que la plupart des autres des le début.vérifiez la tige apres le saut.notre dernier highsnobiety révélateur est l'un de nos préférés, venant de gens bien baignade a stussy et un singe!ADIDAS ACE 16.3 TFnous avons trois prix disponibles pour les trois gagnants de la vendu stussy x bape collaboration.ADIDAS STAN SMITH M SCHUHEvoici les éléments qui pourraient etre gagné:entrée: suivez @ highsnobiety et @ stussy sur twitter et tweet le texte suivant:suivez @ highsnobiety & # 038; @ stussy & # 038; rt ce message pour gagner un stussy x bape les experts!# increasethetweets : quiconque porte ou le bape dans leur photo de profil stussy a une meilleure chance de gagner!concours se termine feb 17, 2011.bonne chance!ADIDAS YEEZY 950voir les deux autres prix boîtes apres le clic.
Air Force 1 07 Shoes,Nike Air Force 1 Flyknit Sneakers,Air Force 1 Mid 07,Nike Air Huarache Sneakers,Nike Air Jordan Sky High OG,Air Max 1 Ultra SE
Air Force 1 07 Shoes,Nike Air Force 1 Flyknit Sneakers,Air Force 1 Mid 07,Nike Air Huarache Sneakers,Nike Air Jordan Sky High OG,Air Max 1 Ultra SE