Prof.dr.sc. Darko Ropac, primarius
PRIRODOM DO ZDRAVLJA

Nemojmo se čuditi kada bude objavljeno da je i kod nas od zime preminuo neki beskućnik

Naši zakoni i naši beskućnici

U Hrvatskoj je sve više sirotinje. Sindikati procjenjuju da je gotovo jedna trećina stanovništva na rubu siromaštva. Jedan od pokazatelja propadanja obitelji i sve većeg siromaštva je broj beskućnika. Ta kategorija stanovništva je u svakom pogledu najugroženija. Gotovo da nemaju nikakvih prava, a nemaju mogućnost ni na koji način zadovoljiti svoje najosnovnije potrebe. Prošle sezone u Europi je bila prava zima. Agencije su izvještavale da je hladni val zahvatio Moskvu, kakvu ovaj grad ne pamti već pola stoljeća. U Njemačkoj i Poljskoj živa se bila spustila na 45 stupnjeva C ispod ništice. U Rumunjskoj je bilo desetak stupnjeva "toplije". A bilo je hladno i u Španjolskoj, zemlji mediteranske klime. Iz svih tih zemalja izvještavalo se o velikom broju na smrt smrznutih beskućnika. Broj umrlih popeo se na više desetina u kratkom vremenskom razdoblju. To samo govori u prilog činjenici da i mnogo razvijenije zemlje, i one članice EU, imaju svoje beskućnike o kojima ne vode dovoljno brige.

Pa zašto bi onda kod nas bilo drugačije? Imamo i mi svoje beskućnike, ali se protekle zime nitko od njih nije smrznuo, premda su vjerujem posve promrzli na naših 5 – 10 stupnjeva C ispod ništice. Imaju li naši beskućnici ikakva prava? Što o njima kaže naš Zakon o socijalnoj skrbi? Nigdje ne definira pojam beskućnika. Čim niste u nekom zakonu kao da vas nema, to je barem poznato. Ako niste definirani kao skupina s potrebama ne postoji u proračunu stavka i u njoj barem nešto novca, pa makar posve skromno. Koga nema u zakonu niti ne postoji. Tako zakonodavac gura glavu u pijesak ne želeći se suočiti s još jednom skupinom potrebitih. Čini se da u tom smislu gradsko poglavarstvo Zagreba ima više senzibiliteta negoli svi drugi dobro pozicionirani moćnici. A tu je i vrlo agilna nevladina udruga Beskućnik, koja zahvaljujući aktivnosti svoga predsjednika čini čuda u ovim nemogućim uvjetima. Često se preko javnih glasila može čuti poruka da je udruga pribavila peći za siromašne ili madrace, ogrjev, a ponajčešće hranu i odjeću. Svaka sitnica dobro dođe onomu koji nema ništa. Po tu pomoć dolaze i oni koji su siromašni i korisnici socijalne pomoći, a ne samo beskućnici po kojima udruga nosi ime. I tako naši beskućnici ponešto dobiju preko udruge i Grada Zagreba. Kako je u drugim gradovima? Bojim se znatno lošije, jer su gradovi siromašniji od naše metropole. To potvrđuje nedavni događaj u Vukovaru, gradu heroju. Početkom ove godine zatvorena je pučka kuhinja u kojoj je svakodnevno dobivalo topli obrok trideset troje Vukovaraca, od kojih su mnogi nepokretni, s malim ili nikakvim primanjima. Pučku kuhinju je organizirala udruga Paloma, koja skrbi za invalidne i hendikepirane osobe. Kuhinja je prestala s radom, jer je potrošen novac koji su dobili od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi za šestomjesečni rad, a donatori se na poziv nisu odazvali. Predsjednica udruge uputila je apel za pomoć. A tko će se odazvati vapaju za pomoć? Oni koji imaju preko svake mjere uglavnom ne mare za jad malih ljudi. A država nema dovoljno novca niti za vitalnije potrebe društva, prije svega očuvanje radnih mjesta. Hrvati su sve siromašniji. O tome dovoljno govori podatak da je na Zavodu za zapošljavanje prijavljeno oko 300.000 nezaposlenih.

Uočivši problem beskućnika, o njima je nedavno govorio pred Saborom i pučki pravobranitelj Jurica Malčić. Pučki pravobranitelj uputio je dopis u kojem podsjeća da pred nadolazeću zimu beskućnicima treba osigurati kvalitetniji smještaj i bolji pristup pravima iz socijalne skrbi. Podsjećajući da je Europski parlament 2010. proglasio godinom borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, Malčić preporučuje da bi se u svim sredinama tijekom zime trebao osigurati prostor za cjelodnevni boravak i noćenje beskućnika.

A što ipak kaže zakon koji bi trebao štititi sve ugrožene kategorije stanovništva? Kako je utvrđeno, kategoriju beskućnika ne prepoznaje. Nadalje, u poglavlju o pomaganju u prevladavanju posebnih teškoća, a tu bi trebao spadati i svaki koji ostane na cesti bez svog doma, navodi da se ova pruža u domu korisnika usluge. Pa u kojem to domu kad ga nesretnik nema? Stoga onima koji ostanu bez doma država ne može ponuditi baš ništa. Odrasli beskućnici mogu dobiti uputnicu za prenoćište i jednokratnu novčanu pomoć, a djeca završavaju u nekoj od ustanova socijalne skrbi. Obitelj je nepovratno razbijena. Uz postojeće beskućnike, kojih srećom kod nas još nema koliko u zemljama zapadne demokracije, moramo računati s još tristotinjak čije kuće i stanovi idu na bubanj. I tako se nemojmo čuditi kada bude objavljeno da je i u Zagrebu od zime preminuo neki beskućnik. A završit će u zajedničkom grobištu onih bezimenih. Živjela demokracija, živio napredni kapitalistički poredak! Na kraju se pitam, da li su naši gradski oci i članovi brojnih humanitarnih udruga u Samoboru spremni uhvatiti se u koštac s problemom onih koji nemaju krov nad glavom, a kreću se našim ulicama, te kvalitetno pomoći u preživljavanju zime koja je s prvim snijegom nakon sv. Kate pokazala da se ne šali.

Arhiva 2010

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

pour cette édition, chrome suédois industries un motif de camouflage et superposition de m90 géométrique avec une pluie camouflage pour qui incorpore une bille de verre spécial finir qui reflete la lumiere jusqu'a 100 metres.au cours de la journée, ces sacs semblent etre couverts dans la nuit et m90 acom et géométriques # 8212;Adidas Yeezy Boost 350 V2 sous une lumiere & # 8212;ADIDAS ULTRA BOOST SNS ils refletent la superposition de pluie camouflage créé.ADIDAS CAMPUSdéveloppé en quantités limitées,ADIDAS SPRINGBLADE DRIVE 2 victor,NIKE AIR FORCE 1 07 HIGH citoyen et chrome sont maintenant disponibles au barrage de sacs avec des prix de 95 $us.ADIDAS YEEZY BOOST 550la top model kate moss a une nouvelle fois devant l'objectif de terry richardson.ADIDAS ORIGINALS PRIDE PACKsemblable a son récent travail avec supreme, le modele est de fumer une cigarette pendant qu'elle tire avec le photographe de new york.il y a quelque chose a propos de kate moss.elle a besoin d'une cigarette et ça les rend plus sexy avec son look que la plupart des autres des le début.vérifiez la tige apres le saut.notre dernier highsnobiety révélateur est l'un de nos préférés, venant de gens bien baignade a stussy et un singe!ADIDAS ACE 16.3 TFnous avons trois prix disponibles pour les trois gagnants de la vendu stussy x bape collaboration.ADIDAS STAN SMITH M SCHUHEvoici les éléments qui pourraient etre gagné:entrée: suivez @ highsnobiety et @ stussy sur twitter et tweet le texte suivant:suivez @ highsnobiety & # 038; @ stussy & # 038; rt ce message pour gagner un stussy x bape les experts!# increasethetweets : quiconque porte ou le bape dans leur photo de profil stussy a une meilleure chance de gagner!concours se termine feb 17, 2011.bonne chance!ADIDAS YEEZY 950voir les deux autres prix boîtes apres le clic.
Air Force 1 07 Shoes,Nike Air Force 1 Flyknit Sneakers,Air Force 1 Mid 07,Nike Air Huarache Sneakers,Nike Air Jordan Sky High OG,Air Max 1 Ultra SE
Air Force 1 07 Shoes,Nike Air Force 1 Flyknit Sneakers,Air Force 1 Mid 07,Nike Air Huarache Sneakers,Nike Air Jordan Sky High OG,Air Max 1 Ultra SE