11.01.2020.

U centru Bregane podignut spomenik trojici poginulih branitelja Domovinskog rata

Odana počast Babojeliću, Bogunoviću i Radeku

Grad Samobor i Mjesni odbor Bregana, na inicijativu i uz pomoć lokalnih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, podignuli su u centru Bregane, ispred bivšeg Restorana, spomenik trojici poginulih branitelja iz ovoga kraja - Zdravku Babojeliću, Nenadu Bogunoviću i Predragu Radeku. Zaslužena je to počast našim sugrađanima koji su svoje živote ostavili na različitim ratištima, ali u zajedničkom nastojanju da obrane svoju domovinu.

Tim povodom se u subotu, 11. siječnja, u Bregani okupilo mnoštvo njihovih suboraca i prijatelja, a svečanost otkrivanja spomenika su svojim dolaskom uveličali ministar Tomo Medved, gradonačelnik Grada Samobora Krešo Beljak, njegov zamjenik Željko Stanec, predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić, izaslanica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak i zamjenik župana Hrvoje Frankić, ratni zapovjednici 151. samoborske brigade Adolf Paar i Josip Mahović, saborski zastupnik Davor Ivo Stier, predsjednici i članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata, obitelji poginulih branitelja, gradski vijećnici, delegacije mjesnih odbora, OŠ Milana Langa, susjedne slovenske Krajevne skupnosti iz Jesenica te brojni drugi gosti i uzvanici.

Spomenik su otkrili i prvi zapalili svijeće ispred njega članovi obitelji trojice branitelja, nakon čega su vijence i svijeće, pod protokolom Samoborske narodne garde, položili i upalili ministar, gradski i županijski čelnici te ostala izaslanstva.

Nazočnima se najprije obratio gradonačelnik Krešo Beljak, koji je naglasio kako je ovaj spomenik prije svega zahvala trojici naših poginulih branitelja, njegovih suboraca, ali treba postati i simbol zajedništva kojemu i danas, gotovo trideset godina od početka rata i njegovog završetka 1995. godine, još uvijek težimo.

Prigodne riječi i zahvale svima koji su sudjelovali u izgradnji ovog lijepog, decentnog spomenika uputio je Adolf Paar, nakon kojeg su se prisutnima obratili još i Hrvoje Frankić, Nadica Žužak, te na kraju i ministar Medved.

Spomenik je blagoslovio i prigodnu molitvu održao je župnik župe sv. Ivana Krstitelja iz Luga Josip Čulig, glazbeno su svečanost svojim izvedbama uveličali TD Ferdo Livadić i VA Samoborke uz solisticu Ančicu Bošnjak Praunsperger, a svoj literarni uradak naslova Nikada zaboravljeni pročitala je učenica OŠ Milana Langa Tara Ratešić.

Na poziv voditelja programa Daniela Cvetkovića svi su se nakon svečanosti odazvali i na druženje uz domjenak u prostorijama Restorana.

M.K.

 

Izložba Natalije Borčić u Centru za mlade Bunker

Arhiva 2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002