13.04.2019.

Slatki Samobor – gastro show Sekcije slastičara Udruženja obrtnika Samobor

Samobor je grad za dese(r)t

U sklopu 15. Samoborskog proljetnog sajma u subotu i nedjelju, 13. i 14. travnja, prvi puta održan je i gastro show Slatki Samobor, nova manifestacija pod okriljem Udruženja obrtnika Samobor koja promovira vrhunske samoborske slastičare i njihove proizvode, a koja će, po svemu sudeći, zaživjeti kao dodatna ponuda sajma.

Vrijedni slastičari su za brojne posjetitelje pripremili pregršt neodoljivih slastica, koje su na 14 metara dugom slatkom stolu, punom raznih kolača, od tradicionalne mađarice i štrudle od jabuka do moderne fuzije samoborske krafne i princes krafne, mogli degustirati svi sladokusci. Prije same degustacije, na Trgu kralja Tomislava samoborske vrhunske slastičarke Monika Majcen iz Slastičarne Monika i Renata Kruhan iz Pekarnice Zemljič uživo su izrađivale ukrase i dekoracije za veliku tortu na pozornici te u razgovoru s voditeljicom Đurđicom Pleše Vujica pričale o svom radu, iskustvima i nagradama, tijestima i kremama, te o drugim zanimljivostima iz svijeta slastičarstva i pekarstva.

Na manifestaciji je predstavljen i zajednički projekt samoborskih srednjoškolaca nazvan 3D Samoborska kremšnita, u kojem će za čuvene samoborske kremšnite, čiju izradu moraju svladati mladi slastičari, nove tanjuriće na sofisticiranom 3D printeru osmišljavati njihovi kolege iz Srednje strukovne škole, koji u svojem programu uče o aditivnim tehnologijama. O svemu je nešto više rekao i tajnik samoborskog Udruženja obrtnika Nikica Matan.

Najslađi događaj dana, degustacija slastica, počeo je u 17 sati, a svoje su kolače i pekarske proizvode posjetiteljima ukratko predstavile vlasnice slastičarni i pekara koje su sudjelovale na prvom Slatkom Samoboru. Slastice su pripremile Kavana Livadić, Slastičarna Monika, Parna pekara Nikl, RE–NI trgovina, Pekarnica Zemljič, Slastičarna Slatka tajna i LaSaDa Cakes, a u posluživanju su im pomagali budući konobari i slastičari, učenici samoborske Ekonomske, turističke i ugostiteljske škole. Osim za oči, bio je to čisti užitak i za nepce, što su sa zadovoljstvom potvrdili svi koji su kolače probali, tim više što je svega bilo zaista dovoljno.

Slatki Samobor svoj nastavak ima u nedjelju, kada se ponuda samoborskih slastičara širi i na ugostitelje, koji svojim gostima, uz promotivne cijene slatkih pića, besplatno nude i proizvode kolega slastičara. Tako se uz naručenu kavu, čaj ili neko drugo slično piće domaće fine slastice mogu kušati u Pivovari Razum, Caffe baru Klek, Caffe baru Tri lovca, Izletištu Suhina i Caffe baru Arabija.

Grad Samobor poznat je po bogatoj gastronomskoj ponudi i mnoštvu raznih događanja, a gastro show Slatki Samobor dodatno je zasladio i obogatio gastronomsku i turističku scenu Samobora.

M.K.

 

Svečano otvoren 15. Samoborski proljetni sajam

Arhiva 2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002