13.04.2019.

Svečano otvoren 15. Samoborski proljetni sajam

Predstavljena sva raskoš samoborske tradicije

Stoljetna tradicija sajmovanja u našem gradu nastavljena je i ove godine jubilarnim 15. Samoborskim proljetnim sajmom. Pod velikim šatorom na Trgu kralja Tomislava u subotu, 13. travnja, brojne izlagače, koji su ovaj puta zbog lošeg vremena pod svoj krov primili i male sudionike Dječjeg proljetnog sajma, pozdravili su predsjednik samoborskog Udruženja obrtnika Marijan Karlović, zamjenici župana Zagrebačke županije Nadica Žužak i Hrvoje Frankić i predsjednik Udruženja obrtnika Zagreb Mirza Šabić. Svima su čestitali na uloženom trudu, poželjeli im da dobro trguju i steknu nove kupce te i nadalje čuvaju tradiciju obrtništva i poduzetništva.

Sajam je otvorio gradonačelnik Grada Samobora Krešo Beljak uz zahvale i pohvale svim izlagačima, jer su oni važan dio samoborskog gospodarstva, a svojim proizvodima uvelike doprinose prepoznatljivosti Samobora kao grada čija se tradicija i raznolikost ponude u svim djelatnostima nadaleko cijene.

A što sve znaju i mogu napraviti i stvoriti naši obrtnici, njih više od 50, pokazali su kroz Gastro sajam, Eno sajam bermeta, likera, rakija i vina, Sajam starih zanata, Sajam prirode i zaštite okoliša, Sajam suvenira, nakita i tekstilnog rukotvorstva, a predstavljene su i županijske robne marke.

Brojne uzvanike, među kojima su bili još i predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić, zamjenici gradonačelnika Sanja Horvat Iveković i Željko Stanec, gradski pročelnici i vijećnici, ravnatelji ustanova, zastupnici u Skupštini Zagrebačke županije, ravnatelj Regionalne razvojne agencije zagrebačke županije Zlatko Herček, te mnogi drugi, u obilazak sajma poveo je direktor Poduzetničkog centra Samobor Željko Radovanić. Obilazak se odužio na više od sat vremena, jer je trebalo probati i svakojake delicije na štandovima, pozdraviti izlagače i goste iz Pule Županje i Petrinje, nazdraviti s čašicom bermeta, a i posjetitelji i građani su htjeli čestitati organizatorima na dobro obavljenom poslu.

U sklopu ovogodišnjeg dvodnevnog Proljetnog sajma održavaju se i posebne atrakcije – već spomenuti Dječji proljetni sajam, koji nudi dječje rukotvorine samoborskih vrtića i osnovnih škola, gastro show Slatki Samobor, na kojem će uz degustaciju slastica samoborski majstori za kolače prezentirati i njihovo ukrašavanje, stara jela pripremit će djelatnici JU Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje u okviru kulinarskog projekta "Uživam tradiciju", na Danu otvorenih vrata Zlatne šajbe degustirat će se salame s ovogodišnje Salamijade i vina Samoborske vinogradarsko vinske udruge, sve uz prigodan zabavno-glazbeni program dječjih zborova i Tamburaški sastav Od sumraka do zore.

Uz navedeno, 15. Samoborski proljetni sajam nudi i pregršt drugih iznenađenja, a svojom dokazanom gostoljubivošću Grad Samobor dočekao je sve posjetitelje, željne ugodnih trenutaka u predivnom ambijentu prirode, šetnica, bogate gastronomske ponude, obrtničko–gospodarskih sadržaja i etno baštine, široko otvorenih ruku i srca.

Na otvorenju sajma zapjevali su Miroslav Živković i Đurđica Pleše Vujica, za cvjetne dekoracije pobrinula se Sekcija cvjećara samoborskog Udruženja obrtnika, dok su za cjelokupnu organizaciju zaslužni Grad Samobor, suorganizaori na čelu s Poduzetničkim centrom Samobor – Turistička zajednica grada Samobora, Udruženje obrtnika Samobor, Komunalac, POU Samobor, Udruga Zlatna šajba, PP Žumberak-Samoborsko gorje, pokrovitelj manifestacije Zagrebačka županija i medijski pokrovitelji Glasnik Samobora i Svete Nedelje i Radio Samobor.

Detaljne informacije i program možete pogledati na www.proljetni-sajam.samobor.hr.

M.K.

3. Dječji proljetni sajam

Po treći puta u sklopu Samoborskog proljetnog sajma održan je i Dječji proljetni sajam, na kojem svoj rad u zadrugama ili drugim brojnim radionicama predstavljaju samoborski vrtići i škole. Na desetak štandova predstavili su se učenici svih pet samoborskih osnovnih škola – Bogumila Tonija, Samobor, Milana Langa, Mihaela Šiloboda i Rude, te polaznici dječjih vrtića Grigor Vitez, Izvor, Mali prijatelji, Dječji grad, Osmijeh, Potočić, Cvjetnjak i waldorfski vrtić Neven.

Iznimno lijepe i maštovite rukotvorine, nastale marljivošću spretnih ručica, pobudile su veliku pozornost posjetitelja pa su već prvog dana svi dobro tržili, a nisu ostale prazne ni kutije u koje su se mogle ubaciti donacije za kupnju materijala i potrepština za njihove buduće radove i aktivnosti. Kao i obično u ovo vrijeme, naši najmlađi sugrađani najviše su se posvetili izradi ukrasa za predstojeći Uskrs pa su štandovi bili puni prekrasnih drvaca i pisanica, uz koje su izložili i sve ostale uporabne predmete i suvenire koje tijekom godine izrađuju.

Za glazbenu podlogu pobrinuli su se njihovi prijatelji iz dječjih zborova Smješak, Kap dobrote iz DV Osmijeh, plesači folklorne igraonice DV Izvor i skupina Krijesnice iz DV Mali prijatelji.

Dječji proljetni sajam traje od 10 do 13 sati pa nemojte propustiti priliku i kupiti nešto iz njihove bogate ponude.

 

Slatki Samobor – gastro show Sekcije slastičara Udruženja obrtnika Samobor

Arhiva 2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002