20.10.2018.

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora u povodu njegovog 776. rođendana

Bolji smo čak i od Zagreba!

Tradicionalnom budnicom Gradske glazbe Samobor svekoliki puk slobodnoga kraljevskoga Grada Samobora pozvan je da, uobičajeno treće subote u listopadu, dođe na gradske ulice i zajednički proslavi rođendan svoga grada.

Prvi među jednakima, naši gradski oci, kao dobri domaćini, s veseljem i ponosom dočekuju svoje sugrađane, prijatelje, goste i sve dobronamjernike. Tako je to već punih 776 godina.

O povijesti svojega grada, koju brižno čuvaju, Samoborci znaju jako puno, njome se ponose i prenose ju novim generacijama s istim žarom i voljom kao i svim "dotepencima" koji ga pohode samo nakratko ili pak odluče u njemu se nastaniti pa i sami postati Samoborci.

Već desetu godinu zaredom čast da sa svojim sugrađanima, prijateljima i uzvanicima proslavi rođendan Grada Samobora pripala je gradonačelniku Kreši Beljaku, koji ih je sve pozvao da 20. listopada dođu u novouređenu dvoranu samoborskog kina u zgradi Hrvatskog doma na svečanu sjednicu Gradskog vijeća Grada Samobora.

Dobrodošlicu svima najprije je uputio predsjednik našega Gradskog vijeća Miran Šoić, koji je s velike pozornice netom obnovljene dvorane, zahvalivši svima koji su doprinijeli ovom velikom projektu obnove staroga kina i same zgrade, podsjetio i na sve ostalo što se u Samoboru napravilo unazad godinu dana.

S velikim zadovoljstvom i ponosom, prisjetivši se i svojih prvih odlazaka u kino, govorio je i gradonačelnik Beljak, jer, kako je rekao, ostala nam je izvana naizgled "stara" zgrada, ali njena unutrašnjost nakon preuređenja zadovoljava sve potrebe vremena u kojem živimo. Potaknut zaista iznimnim okruženjem i ljepotom prostora nove dvorane, bez lažne skromnosti naveo je i najnovije podatke i nagrade koje je Grad Samobor dobio kao treći grad u Hrvatskoj po kvaliteti života, ali i po ulaganju u gospodarstvo i povoljnoj klimi za poduzetnike, po čemu je na drugom mjestu u državi. Zbrajajući i druge realizirane projekte istovremeno je zahvaljivao pojedincima koji su zaslužni za njihovo ostvarenje, ne zaboravivši pritom istaknuti veliko zalaganje i doprinos svih svojih suradnika, ravnatelja i direktora gradskih ustanova i poduzeća. Kao i prijašnjih godina, osim samoborskim obrtnicima i poduzetnicima, nakon svega najveće zahvale uputio je svojim zamjenicima Sanji Horvat Iveković i Željku Stancu.

Nakon video projekcija o preuređenju zgrade Hrvatskog doma i kratkog podsjetnika na sve napravljeno protekle godine i projekte koji su u izgradnji, uslijedile su i čestitke gostiju. Tu se program itekako odužio, jer svi su govornici imali potrebu i želju reći i više od predviđenog protokolom.

Emotivne i iskrene čestitke gradonačelniku Beljaku i svim Samoborcima uputili su zamjenici župana Zagrebačke županije Nadica Žužak i Hrvoje Frankić, izaslanik premijera Plenkovića, ipredsjednik Udruge gradova i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, predsjednica GLAS-a i HUS-a Anka Mrak Taritaš, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, saborski zastupnik Željko Lenart i bivši predsjednik Republike Hrvatske i veliki prijatelj Samobora Ivo Josipović.

Uslijedio je potom najsvečaniji dio sjednice i uručenje nagrada, priznanja i plaketa ovogodišnjim dobitnicima. Plakete Grada Samobora primili su Zdravko Dumbović, Javna vatrogasna postrojba grada Samobora, Milan Jelenić – Srna, Vesna Jelinčić, Tamburaško društvo Ferdo Livadić, Silva Lamot, Božidar Laušin, Franjo Razum i Judo klub Profectus, godišnje Nagrade grada Samobora gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća uručili su Josipu Lebegneru, Mariju Vlahoviću, Pavlu Joziću, Gradskoj glazbi Samobor te našim mladim inovatorima Lovri Stipanoviću, Josipu Orozu i Martinu Sokoloviću, kao i njihovom mentoru Ivanu Vlainiću.

Nagrada Grada Samobora za životno djelo posthumno je, nažalost, dodijeljena prof.dr.sc. Andriji Georgijeviću, koji je preminuo tek prije desetak dana. U ime obitelji preuzela ju je njegova kćer Andrea, koja je i posebno zahvalila svim Samoborcima što su prepoznali djelo i rad njezina oca.

U ime ostalih nagrađenih zahvalio je najmlađi od njih, inovator Martin Sokolović, izmamivši buran pljesak svih prisutnih.

Glazbeni i kulturni dio pripao je drugim našim mladim Samoborcima – sjajnom saksofonistu Janu Tominiću, koji je svirao u pratnji prof. Željke Vojvode, te jednako izvrsnim PAX-ićima, koji su kratkim izvedbama pozvali publiku na svoju premijeru mjuzikla Chicago sljedećeg tjedna.

Stopivši se s novom dvoranom, i ugledni gosti i naši mladi i stari Samoborci, s veseljem i ponosom mogli su svjedočiti novoj povijesti našega Samobora.

M.K.

 

U povodu Dana grada Samobora odana počast poginulim braniteljima u Parku domovinske zahvalnosti

Arhiva 2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002