08.04.2017.

Bogatstvo ponude i programa na 13. Samoborskom proljetnom sajmu

Ono najbolje što Samobor ima

Svi koji vole na jednom mjestu naći domaće proizvode, one iz gastro ponude ili tradicijskih ruku djelo naših obrtnika, uvijek rado dođu i sa zanimanjem obiđu Samoborski proljetni sajam. Njegovo 13. izdanje, održano 8. i 9. travnja, ponovno je predstavilo svu raznolikost i raskoš koju Samobor nudi u tom pogledu. Na štandovima pod šatorom na Trgu kralja Tomislava brojni posjetitelji i turisti mogli su tako na jednom mjestu okusiti, ali i kupiti gastro delicije, obrtničke i umjetničke rukotvorine, upoznati se s ponudom samoborskih i županijskih ustanova te uživati u glazbenom programu.

No, sajam je i ove godine ponudio nešto novo. Na trgu kod pošte po prvi put održan je Dječji sajam, na kojem su se šarolikom ponudom u subotu i nedjelju u prijepodnevnim satima predstavili samoborski vrtići i škole. Tako su svojim radovima i proizvodima pozornost privukli mali izlagači iz dječjih vrtića Cvjetnjak, Grigora Viteza, Izvor, Mali prijatelji, Obzori, Osmijeh, Potočić, Waldorfski dječji vrtić Neven te učenici i učenice iz osnovnih škola Bogumila Tonija, Milana Langa, Mihaela Šiloboda, Rude i Samobor. Šarenilu su pridonijele i prigodne radionice na najmlađe nazvane Zekalica te nastupi Dječjeg zbora Smješak, Plesnog kluba Point i Plesnog studija Bailatino.

Bogata ponuda mogla se, naravno, naći i na glavnom gradskom trgu. U gastro dijelu uživalo se u mirisima i okusima Samoborske salame, češnofki, bermeta, muštarde, Rudarske greblice, samoborskih kremšnita, kolača, sira, vrhnja, meda, pekmeza i sirupa, domaćih vina, voćnih rakija, pekarskih proizvoda, kao i onih od ljekovitog bilja.

Sa zanimanjem se na Samoborskom proljetnom sajmu pratilo što i kako rade samoborski obrtnici - kristalobrusači, medičari, lončari, kovači, remenari, užari, izrađivači tradicijskih drvenih igračaka, ali i domaće radinosti u izradi suvenira, nakita i ukrasnih predmeta. Pozornost su privukli i štandovi ustanova – Gradske knjižnice Samobor, lokalnog Ogranka Matice hrvatske, Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije te Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje, a oduševljenje su ponovno izazvali cvjetni aranžmani sekcije cvjećara samoborskog Udruženja obrtnika. Ukupno je bilo 70-ak izlagača, a posebno treba istaknuti da ih je sve Grad Samobor oslobodio plaćanja kotizacije za nastup na sajmu, a tradicionalno i ulaz je također bio besplatan. Atrakcija je bila i vožnja kočijom ulicama grada u organizaciji Udruge uzgajivača konja hrvatskog posavca Vranac iz Samobora.

Kako bi ova gastro i tradicijsko-obrtnička priča bila još bolja pobrinuli su se samoborski glazbenici svirajući i pjevajući tijekom trajanja manifestacije. Na otvorenju su to bili Đurđica Pleše Vujica, Franjo Sina Gluščić, Miroslav Živković, Tamburaški sastav Samoborci, članovi Udruge Etno fletno, a u popodnevnom dijelu programa tamburaški sastavi Od sumraka do zore i Bez kontrole.

U nedjelju se na Sajmu tradicionalno održao i Dan otvorenih vrata udruge Zlatna šajba, kada su posjetitelji mogli degustirati salame samoborskih proizvođača i vina naših vinara. Redoviti posjetitelji sajma mogli su primijetiti još jednu novost, budući da su zbog svog rasta i značaja Festival češnofke i Festival kotlovine dobili samostalne termine. Tako će se Festival češnofke održati 6. i 7. svibnja, a Festival kotlovine sredinom listopada za Dan grada.

Na kraju treba istaknuti da je organizator Samoborskog proljetnog sajma Grad Samobor, suorganizatori Udruženje obrtnika Samobor, Poduzetnički centar Samobor, POU Samobor, Komunalac i Turistička zajednica grada Samobora, pokrovitelj Zagrebačka županija, zlatni sponzori Erste Bank i Zagrebačka banka, a brončani sponzori Privredna banka i Samoborska banka, dok su medijski pokrovitelji bili Glasnik Samobora i Svete Nedelje, Radio Samobor i Radio Kaj.

M.Š.

Sajam je otvorio župan Stjepan Kožić

Samobor je biser županije i Hrvatske

Ovogodišnji Samoborski proljetni sajam okupio je uzvanike i brojne goste iz Zagrebačke županije, susjednih gradova, obrtnike i uzvanike. Sve ih je na početku pozdravio samoborski gradonačelnik Krešo Beljak, koji je istaknuo važnost samoborskih obrtnika, poduzetnika i proizvođača za vodeće mjesto Samobora u Hrvatskoj po svim ekonomskim i drugim pokazateljima. Zahvalio je županu Stjepanu Kožiću i Zagrebačkoj županiji što su osobito zadnjih nekoliko godina u potpunosti prepoznali Samobor kao vodeći grad i biser županije i Hrvatske.

Predsjednik Udruženja obrtnika Samobora Marijan Karlović posebno je pozdravio goste 13. Samoborskog proljetnog sajma, predstavnike obrtnika iz Pule i Županje, te svim izlagačima, obrtnicima i OPG-ovcima poželio uspjeh i dobru prodaju, a na razumijevanju za obrtničke potrebe zahvalio vodećim ljudima Samobora i županije. Naglasio je i kako samoborsko Udruženje obrtnika ove godine slavi 50 godina. Te davne 1967. udruženje je osnovalo 70-ak ljudi, a danas okuplja više od 1200 obrtnika, među kojima su i oni koji rade na najnovijim tehnologijama i izvoze u Europu i vodeća svjetska gospodarstva.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić istaknuo je da Samobor ima najveći broj obrtnika i poduzetnika u županiji te je najposjećenija turistička destinacija, što nije slučajno, već je dokaz višegodišnjeg planiranja i razvoja turizma i gospodarstva. Stoga je čestitao gradonačelniku i suradnicima što su pridonijeli da Samobor bude perjanica Zagrebačke županije i Hrvatske, što su radili na boljoj kvaliteti života, a čemu je pomagala i županija kroz svoje programe pomoći obrtnicima i poduzetnicima, zbog čega su i Grad Samobor i Zagrebačka županija primjer drugima.

Okupljene su još pozdravili i potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore Davor Pleško i predsjednik Obrtničke komore Grada Zagreba Mirza Šabić. Među uzvanicima bili su i potpredsjednik Skupštine Zagrebačke županije Mario Vlahović, zamjenica samoborskog gradonačelnika Sanja Horvat Iveković te gosti iz Svete Nedelje, Jastrebarskog, županijskih i gradskih ustanova i upravnih odjela.

 

Arhiva 2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002