08.02.2017.

Bratovština svetog Martina Palačnik obilježila 10 godina rada

Čuvari najstarijih samoborskih vinograda

U siječnju 2017. godine Bratovština svetog Martina Palačnik proslavila je 10 godina rada. Bratovština pripada župi sv. Barbare u Rudama, a osnovana je u studenom 2006. godine u kleti obitelji Gaberc na Palačniku. Kako je sveti Martin zaštitnik vinogradara, kao i svih onih koji brinu oko berbe i vinske kapljice, u njegovu čast i prisjećanje na poseban životni put biskupa svetog Martina, članovi su odlučili svoju bratovštinu nazvati njegovim imenom, a za predsjednika su izabrali našeg poznatog sugrađanina Natka Gaberca.

Bratovština je utemeljena s ciljem zaštite i promocije Palačnika kao najstarijeg samoborskog vinogradarskog kraja, uz Jelenščak i Giznik, te njegovanja tradicije i duhovnih vrijednosti hrvatskog naroda, poglavito običaja i navada samoborskog kraja. Posebna pažnja usmjerena je međusobnom pomaganju i uvažavanju svih članova, kao i promicanju i poštivanju vrijednosti Evanđelja, širenju duha povjerenja i dobre volje među ljudima. Članovi bratovštine brinu i o očuvanju okoliša, posebno životinjskih i biljnih vrsta tipičnih za područje Samoborskog gorja, očuvanju tradicionalnih alata, namještaja i ukrasnih predmeta, s dodatnim naglaskom na očuvanje domaćih pjesama i kulinarskih recepata.

Uz međusobno druženje, članovi svake godine nastoje inicirati razne kulturne manifestacije, vjerske, humanitarne, ekološke i druge aktivnosti i sadržaje te potiču i sudjeluju u izdavanju knjiga, časopisa i nosača zvuka iz područja svoje djelatnosti te jačaju suradnju sa srodnim organizacijama u Samoboru, Hrvatskoj i izvan nje.

Članstvo u bratovštini stječe se uz ove uvjete: posjedovanje vinograda, po mogućnosti s kleti, na Palačniku ili u nekom drugom vinogradarskom kraju, zatim potpuno poznavanje i sposobnost interpretacije stare samoborske pjesme Kraj kapele sv. Ane, kao i Himne bratovštine svetog Martina Palačnik, redovit odaziv na mjesečne sastanke te aktivnost i predanost u radu bratovštine. Bratovština svoje sastanke održava jednom mjesečno na Palačniku, a često gostuje i kod svojih članova na Vrhovčaku, u Zagorju ili Sloveniji.

Središnji godišnji događaj je zajednički odlazak na misu u župnu crkvu u Rudama uoči Martinja te proslava svetog Martina u kleti Škripač kod Martina Škripača, a od 2008. godine bratovština u svibnju sudjeluje i u organizaciji proštenja na Palačniku. Proštenje se odvija kod kipa Majke Božje, gdje se tada okupe vikendaši s Palačnika, kao i velik broj planinara iz Samobora, Zagreba i okolice, za koje članovi bratovštine pripremaju i dijele kotlovinu, vino i suvenire s oznakama bratovštine.

Bratovština ima svoj grb, žig i pečat te bratovnice. Uoči Martinja 2007. godine predstavljena je i službena himna bratovštine, za koju je tekst napisao Milan Žegarac Peharnik, a glazbu je skladao Natko Gaberc. Članovi bratovštine posebno su ponosni na nosač zvuka s himnom bratovštine i tri samoborske popevke u izvedbi samih članova, izdan u vlastitoj produkciji, kao i na buteljirano vino, majice i naljepnice s oznakama bratovštine, koje sve sami proizvode.

Posebna briga posvećuje se čuvanju okoliša pa zajedno s članovima Bratovštine Kraljice Hrvata redovito organiziraju akcije čišćenja divljih odlagališta otpada u šumama i uz potok na Palačniku.

U studenom 2009. godine članovi su se okušali i u pjevačkim vodama te ostvarili svoj prvi nastup kao gosti na koncertu u povodu 10. obljetnice djelovanja FA Petkov Breg u Samoboru. Jednom godišnje članovi se druže i na zajedničkom skijanju pa su tako pokrenuli i inicijativu za izgradnju skijališta na području Palačnika i Črnca.

Iako mlada, ova perspektivna samoborska bratovština trudi se veseljem i aktivnošću prenositi tradiciju i duh samoborskih bratovština u našem gradu, Lijepoj našoj, ali i izvan domovine.

Mirjana Konosić

 

Arhiva 2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002