29.11.2010.

Održana 42. revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva

Od samoborske tradicije do novih radova

Održana 42. revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva

Samoborska publika mogla je tri dana, od 26. do 28. studenoga, uživati u hrvatskom igranom, animiranom, dokumentarnom i eksperimentalnom filmu na 42. reviji hrvatskog filmskog i video stvaralaštva u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza. Na reviju je bilo prijavljeno 117 filmova, a ocjenjivački sud (Damir Čučić, Simon Bogojević Narath, Zdravko Mustać, Boris Poljak i Dražen Žarković) u konkurenciju za nagrade uvrstio je 32 rada. Na kraju su odlučili da prvo mjesto dodijele filmovima Teletrope Krunoslava Ptičara i Miramare Michaele Müller, druge su nagrade zaslužili Pandemija Ivana Livakovića, Escargot Manuela Šumberca i Brate moj Darija Lonjaka, dok su treće nagrade pripale filmovima Pogled Aleksandra Muharemovića i Damira Tomića, Visibabe Ivice Mušana te Posveta duši Ivane Rupić. Specijalne diplome uručene su Liviju Rajhu za Jače od života i Igoru Dropuljiću za Cestu.

Za izuzetan doprinos organizaciji, obrazovanju, popularizaciji filmskog stvaralaštva, posebice među djecom i mladima, te za 15. godišnjicu djelovanja priznanje UNICA-e dobio je Foto kino video klub Zaprešić.

No, na ovoj reviji priređena je i prava poslastica za Samoborce, a bio je to program filmova članova Filmske autorske grupe Enthusia Planck, podijeljenih u dva programa - 20. i 21. stoljeće. Kako nam je rekao Matko Burić, program 20. stoljeća obuhvaćao je radove nastale od 1968. do 1990. koje je Vladimir Kleščić uspio prebaciti sa 16 mm na nove medije. Tako smo u samoborskom kino mogli pogledati filmove Autorski film Miroslava Burića, Hitnja Nenada Vrhovčaka, Kuda Maria Trohe, Jurice Faukovića i Miroslava Burića, Kušajte naše specijalitete Krešimira Mikića, Muka Vesne Kovačić, Natpis Davora Šabića, Od 16 do 16:03 Miroslava Ivanščaka, Pravda Vladimira Kleščića, Prestupna godina Miroslava Burića, Telegram Zlatka Sokolovića, Tražim susret Krešimira Mikića, Trčiš li za mnom čovjekoliki Božidara Krajačića, Ubojice kišu dvaput Miroslava Burića, Veni, vidi, fugi Maria Trohe, Zadnji Adam Jurice Faukovića te Završene plovidbe Vesne Kovačić i Krešimira Mikića. U planu je prebaciti i radove s 8 mm te na proljeće sljedeće godine i njih pokazati na projekciji, rekao je Matko Burić. U subotu, 27. studenoga, prikazani su filmovi iz programa FAGEP 21. stoljeće, tj. filmovi Prije kiše, Kada bi živio hiljadu godina, Argonaut i Ogledalo Marija Papića, Labirint Krunoslava Ptičara, potom Pogled iznutra, Nightvision i Lascaux Frana Sokolića, Jazz i Memorijska satisfakcija Kristijana Jenka, W-R Gorana Lehpamera te Zozara Matka Burića. Program filmova izabrao je Damir Čučić, dugogodišnji član FAGEP-a i predsjednik ocjenjivačkog suda 42. revije.

U ime ocjenjivačkog suda Simon Bogojević Narath zaključio je da na ovogodišnjoj reviji treba pohvaliti kvalitetu animiranog filma, ali i igrane i eksperimentalne filmove koji dolaze s hrvatskih akademija – likovne i dramske iz Zagreba i umjetničke iz Splita.

Ovu reviju organizirali su Hrvatski filmski savez i Filmska autorska grupa Enthusia Planck, u suradnji s POU Sambor i uz pokroviteljstvo Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Samobora te Zajednice tehničke kulture Grada Samobora i Zagrebačke županije.

M.Š.

 

Održana 42. revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva

Arhiva 2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002