05.08.2010.

U Parku domovinske zahvalnosti obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Slobodni generali kao kruna hrvatske slobode

U Parku domovinske zahvalnosti obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja svečano su obilježeni u četvrtak, 5. kolovoza i u Samoboru. U Parku domovinske zahvalnosti, nakon što su pročitana imena poginulih branitelja s područja Samobora, položeni su vijenci i zapaljene svijeće kraj spomenika podignutog njima u čast. Prigodnu molitvu potom je predvodio samoborski župnik Vlado Bogdan podsjetivši kako je današnji dan ujedno i svetkovina Majke Božje Snježne te da postoji vjekovna povezanost Hrvata i štovanja Majke Božje, što se između ostalog, manifestiralo i brojnim krunicama oko vratova hrvatskih branitelja u vrijeme Domovinskog rata.

U ime Koordinacije braniteljskih udruga Samobora okupljenima se pak obratio brigadir Josip Mahović istaknuvši kako su Samoborci dali svoj obol obrani zemlje ne samo u 151. samoborskoj brigadi nego i u ostalim jedinicama te se prisjetio akcije Oluja.

- Oluja je bila svehrvatski napor za konačnu slobodu, Oluja je bila hrvatsko pravo, dužnost i nužnost. Pravo koje nam nije nitko mogao oduzeti jer Hrvati su imali stoljećima državu, a nakon 70 godina boravka u Jugoslaviji, temeljem povijesnih činjenica, hrvatski branitelji i hrvatsko političko vodstvo izvojevali su hrvatsku slobodu. Dužnost je bila naše generacije da učinimo ono što smo učinili jer su se stekle povijesne pretpostavke, tu dužnost smo morali odraditi, a nažalost, zbog toga što je situacija bila takva da smo slobodu morali plaćati krvlju, imamo i naše poginule i njima vječna slava. A nužnost je bila u tome što hrvatski narod i država nisu više mogli trpjeti okupaciju dijela svoje zemlje – rekao je Mahović zaključivši kako slobodu, izborenu kroz petogodišnji rat, sada treba njegovati u nastojanju revitalizacije hrvatskih vrijednosti kako bi ona bila i stvarni temelj napretka i razvoja.

Prigodnim riječima o značenju Dana pobjede govorio je i gradonačelnik Krešo Beljak koji je podsjetio kako je Oluja označila definitivni kraj legendarnog «Zvonimirovog prokletstva» te kako je ona predstavljala trenutak radosti za čitav hrvatski narod.

- Danas, kad je prošlo punih 15 godina od te pobjedničke akcije, trebamo se upitati što smo dali u tih 15 godina da bi u našoj Hrvatskoj, koju su naši branitelji krvlju izvojevali, živjeli bolje, ljepše i radosnije... Nakon ovih 15 godina moramo se prisjetiti i onih koji su zapovjedali hrvatskom vojskom i policijom u Oluji, a kojima su upravo ovih dana neki strani faktori, koji misle da još uvijek mogu određivati sudbinu Hrvata i Hrvatske, predložili drastične kazne za naše generale. Ovim putem bih htio poručiti svim braniteljima, posebno onima koji su u Hagu, da se ja osobno, a vjerujem i svi Hrvati, mole da ova 15-godišnja trauma napokon završi i da oslobađajuća presuda našim generalima bude zadnja kruna na slobodi hrvatske domovine, to je najmanje što im se može u ovom trenutku napraviti – poručio je gradonačelnik Krešo Beljak, još jednom zahvalivši svima koji su omogućili hrvatsku slobodu, kao i onima koji su se odazvali obilježavanju Dana pobjede u Parku domovinske zahvalnosti.

K.S.

 
05.08.2010.

U Svetoj Nedelji polaganjem vijenaca obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Odali počast i sirenom

U Svetoj Nedelji polaganjem vijenaca obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Ispred Spomen obilježja palim braniteljima Grada Svete Nedelje položeni su, u srijedu, 4. kolovoza, vijenci povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja. U ime Grada Svete Nedelje vijenac su položili gradonačelnik Drago Prahin, u pratnji zamjenika gradonačelnika Ivice Pavlića i Dragutina Vinovrškog Penteka, te predsjednik Gradskog vijeća Freddy Burić, sa članovima Gradskog vijeća.

Vijence su položili i predsjednici Koordinacije braniteljskih udruga sa članovima kao i predstavnici Udruga umirovljenika Sveta Nedjelja te Vatrogasne zajednice Grada Svete Nedelje.

Nakon molitve i paljenja svijeća, kako bi se još jednom odala počast hrvatskim braniteljima, jednominutnim zavijanjem oglasila se i vatrogasna sirena.

I.H.

 
05.08.2010.

Održana kolovoška akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Prikupljene 104 doze krvi

Održana kolovoška akcija dobrovoljnog darivanja krvi

U akciji dobrovoljnog darivanja krvi koja je u Samoboru održana u utorak, 3. kolovoza prikupljeno je 104 doza dragocjene tekućine. Akciji u predvorju nove sportske dvorane inače se odazvalo 112 osoba, no njih 8 nije zadovoljilo potrebne medicinske preduvjete da bi i pristupili samom darivanju krvi.

Djelatnici Zavoda za transfuzijsku medicinu vraćaju se u Samobor 7. rujna, obzirom da se akcije dobrovoljnog darivanja koje organizira samoborski Crveni križ tradicionalno održavaju prvog utorka u mjesecu.

K.S.

 

U Parku domovinske zahvalnosti obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

U Svetoj Nedelji polaganjem vijenaca obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Održana kolovoška akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Arhiva 2010

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002